Yuri van Gelder mogelijk als Rus naar finale


Goed nieuws voor Yuri van Gelder: hij mag maandag wellicht toch de toestelfinale turnen. De ringenspecialist scoorde vrijdag voor de rechter weliswaar niet genoeg punten om voor Team NL uit te mogen komen, maar Rusland wil Van Gelder graag overnemen.

Meer dan welkom
,,In Nederland is het drinken van een paar glazen bier misschien een zwaar vergrijp, maar voor Russische begrippen stelt het niet zoveel voor: dat drinken wij bij ons ontbijt. Bovendien hebben we door de uitsluiting van onze atleten nog wat vacatures in ons team. Hij is bij ons meer dan welkom; op een Yuri meer of minder in Team Rusland kijken we echt niet” ,zegt Aleksandr Zjoekov, chef de mission van het Russische team.

Yuri van Gelder is al gesignaleerd met de Russische driekleur op zijn borst.

Yuri van Gelder is al gesignaleerd met de Russische driekleur op zijn borst.

Misverstand
Volgens Zjoekov heeft hij inmiddels met de 33-jarige Waalwijker gesproken. ,,Er is die bewuste nacht helemaal niet zoveel gebeurd. Dat hij te laat thuis was, was een misverstand. Hij had de tijd op zijn gekregen horloge vijf uur (het tijdverschil tussen Nederland en Rio de Janeiro, red.) teruggezet, terwijl dat al gebeurd was. Daardoor dacht hij dat hij netjes om één uur ’s nachts terug in het olympisch dorp was, in plaats van om zes uur ’s morgens. Om diezelfde reden miste hij ook de ochtendtraining.”

Toestel naar Rio
Yuri van Gelder heeft vrijdag, direct na het kort geding, een verzoek om naturalisatie tot Rus ingediend. ,,Ik hoop dat het vanmiddag is afgerond, zodat ik morgenochtend het toestel naar Rio kan pakken en maandag kan meedoen aan de toestelfinale.”

Russische driekleur
De Nederlandse chef de mission, Maurits Hendriks, waardeert het dat Van Gelder alles op alles wil zetten om toch de finale te kunnen turnen. ,,Ik snap best dat hij de Russische driekleur wil vertegenwoordigen. Dat deed hij als Nederlander trouwens ook al, al was de volgorde van de kleuren iets anders. Maar ja, ook Yuri’s volgorde van prioriteiten is weleens anders dan je zou mogen verwachten.”