Zeefuik wordt moe van vooroordelen: ‘Voetbal is geen kroegsport’


Género Zeefuik is het beu dat zijn sport, voetbal, nog steeds als kroegsport wordt betiteld. Volgens de aanvaller van FC Emmen ligt de tijd dat er alleen in rokerige ruimtes werd gevoetbald door zwaarlijvige types allang achter ons.

Kritische geluiden
Nadat Zeefuik donderdagavond als invaller het veld betrad, waren de kritische geluiden niet van de lucht. ‘Dit heeft niets met topsport te maken. De slimme HR-radiatorfolie van mijn sponsor TONZON presteert beter!’, twitterde darter Raymond van Barneveld. Ook zijn collega Michael van Gerwen liet zich niet onbetuigd: ‘Ik ben fitter dan die Zeefuik, alleen prik ik ze er wél in’.

Género Zeefuik, donderdagavond tijdens de warming-up. Beeld: betweters.nl

Topfit
Ook andere twitteraars lieten zich minachtend uit over de voetbalsport. Onterecht, vindt Zeefuik. ,,Natuurlijk zijn er uitzonderingen die wat te klein voor hun gewicht zijn, en graag een biertje drinken tijdens het voetballen. Maar het beeld dat er alleen in rokerige kroegen of stadions, vol met zuipende en luidruchtige fans, wordt gevoetbald, is onjuist. De meeste voetballers die ik ken trainen meerdere keren per week en zijn ook serieus met hun vak bezig. Fysiek en mentaal moet je topfit zijn. Veel mensen hebben dat helemaal niet door.”

Dankzij dit soort beelden van rokerige stadions heeft voetbal te kampen met een negatief imago. Beeld: Fox Sports

Gemiste kans
Ook het NOC*NSF beschouwt voetbal nog altijd niet als volwaardige sport, vermoedt de 27-jarige atleet. ,,Ik kan het me niet herinneren dat een voetballer is verkozen tot Sportman van het Jaar. Vorig jaar won er een autocoureur die voornamelijk zittend werk verricht (Max Verstappen, red.). En ik werd niet eens genomineerd. Dat vind ik een gemiste kans.”

Zeefuik hoopt dat voetbal nog ooit van het slechte imago af zal komen. ,,Voetbal is echt een leuke en spannende sport, maar zolang het nauwelijks op tv wordt uitgezonden, zal er niet snel iets veranderen. Onbekend maakt onbemind.”