Zware straf Holleeder: topcrimineel veroordeeld tot bijwonen TROS Muziekfeest op het Plein

De grootste nachtmerrie van Willem Holleeder is werkelijkheid geworden. De rechtbank veroordeelde de 61-jarige zware crimineel tot het verplicht bijwonen van het eerstvolgende TROS Muziekfeest op het Plein. Holleeder gaat in hoger beroep tegen de ‘mensonterende straf’.

Meteen na het uitspreken van het vonnis, donderdagochtend, zakte Holleeder ineen. De hevig geëmotioneerde scooterrijder moest door ambulanceverpleegkundigen worden behandeld. Even later verdween hij op een brancard uit de rechtszaal. Zijn toestand zou inmiddels labiel zijn.

Dit staat Willem Holleeder te wachten. Foto: Wikimedia CC/Richard Broekhuijzen

Zwaarste straf
Het bezoeken van het TROS Muziekfeest op het Plein is de zwaarste straf binnen de Nederlandse rechtspraak. ,,Deze straf is recent ingevoerd om de kloof tussen een levenslange celstraf en de doodstraf te verkleinen”, legt misdaadjournalist John van den Heuvel uit. ,,Maar er is nog niet één rechter geweest die deze straf daadwerkelijk heeft opgelegd. Ik had persoonlijk verwacht dat Holleeder weg zou komen met vijf keer levenslang, maar de voorzitter van de rechtbank bleek onverbiddelijk. Waarschijnlijk wil de rechtbank hiermee een signaal afgeven: ga niet het criminele pad op, want dit is de mogelijke consequentie.”

Buitenproportioneel
Holleeders advocaat Nick Simons kondigde direct aan in hoger beroep te gaan. ,,Desnoods gaan we in cassatie. Ook al zou mijn cliënt ooit hebben gehandeld in strijd met de wet, wat ik durf te betwisten, dan nóg is deze mensonterende straf buitenproportioneel. In een land als Nederland verdient niemand het om gedwongen te worden blootgesteld aan Jan Smit en al zijn amuzikale familieleden uit Volendam.”

Deel dit artikel: