Ajax middelpunt van volksfeest na daverende bekerstunt tegen profs FC Den Bosch

Tienduizenden uitzinnige supporters, veel bier, Nederlandstalige muziek, fakkels en – na lang wachten – natuurlijk de voetballers van Ajax. Die elementen droegen bij aan een waar volksfeest dat tot in de kleine uurtjes duurde. De bescheiden voetbalclub schakelde woensdagavond de profs van FC Den Bosch uit in het bekertoernooi en dat wilden ze in Amsterdam weten ook.

,,Dit is geweldig; kijk naar al die mensen!”, jubelde Ajax-voetballer Dušan Tadić, terwijl hij en zijn teamgenoten zich in Amsterdam lieten toejuichen door een zee van fans. Voor de Serviër was het al helemáál een bijzondere avond, want hij opende al na twintig minuten de score vanaf de strafschopstip. Over dat moment: ,,Eigenlijk zou Davy Klaassen (ook speler van Ajax, red.) hem nemen, maar hij durfde niet. Snap ik, want je speelt niet elke week in een stadion tegen profs. ‘Geef de bal maar’, zei ik. Ik raakte ‘m goed goed en hij vloog erin: 0-1. Prachtig!”

Dušan Tadić (voorgrond) legt aan voor zijn rake strafschop. Beeld: ESPN

Onderschatting

Op dat moment durfde Tadić nog niet van een stunt te dromen. ,,Ik dacht: als Den Bosch nu even gas geeft, gaan we er alsnog met 5-1 of 6-1 af. Maar ze kwamen er maar niet doorheen. Sterker nog: na rust kwamen we op 0-2 en tot ieders verrassing konden we de overwinning over de streep trekken. Ik denk wel dat onderschatting een rol speelde, eerlijk gezegd. Dat ze bij Den Bosch dachten: die amateurs rollen we wel even op. Zo zie je maar dat er in de beker van alles kan gebeuren. Schitterend dat ik dit op mijn 34-jarige leeftijd nog mag meemaken.”

De voetballer uit Servië vierde het feestje niet alleen. Bij het eigen stadion hadden zich vele tienduizenden Amsterdammers verzameld. ,,Voor een klein clubje als Ajax hebben we best een flinke aanhang”, verklaarde Tadić. We zijn een club van het volk. Een volksclub zonder kapsones: hard werken en niet naast je schoenen lopen. In Amsterdam wonen veel arbeiders die zich daarmee kunnen identificeren. Ik ben blij dat we ze een mooie avond konden geven. En het is natuurlijk helemaal bijzonder dat ze dit konden zien op televisie, want het duel werd live uitgezonden. Alles kwam vanavond samen.”

Feest bij de thuishaven van voetbalcub Ajax. Beeld: YouTube/Ajax TV

Uurtje later beginnen met werken

De gevierde voetballer, blikje Amstel in de hand, zei voorlopig nog niet uitgefeest te zijn. ,,Dit gaan we wel even vieren, ja. Eigenlijk moet ik morgenvroeg gewoon werken, maar ik heb mijn baas vanuit de gehuurde spelersbus al een appje gestuurd en ik mag morgen (donderdag, red.) een uurtje later beginnen. Ik ben assistent-afdelingsleider Houdbaar bij de buurtsupermarkt. Dat is wel wat anders dan mijn penalty; die was onhoudbaar.”

De vreugde bij Ajax stond in schril contrast met de deceptie aan Bossche zijde. ,,Dit is onacceptabel”, foeterde FC Den Bosch-trainer Jack de Gier na afloop, die nog geen consequenties durfde te verbinden aan de wanprestatie. ,,Het is nog te vroeg om te zeggen wat dit voor de toekomst betekent, maar er zullen wel koppen gaan rollen. Of ik vrees voor mijn baan? Ja, dat mag wel duidelijk zijn.”

Deel dit artikel: