Amerikaanse noodhulp gearriveerd op De Herdgang


Een Amerikaans noodhulpteam is donderdagmiddag gearriveerd op De Herdgang in Eindhoven. De rampenexperts gaan PSV helpen om uit de huidige crisis te komen.

Gemaskerde terroristen
Voor noodhulporganisatie USAID was afgelopen weekend het startsein om een reddingsactie te coördineren, vertelt een woordvoerder van de Amerikaanse organisatie. ,,PSV kampt met de grootste sportieve en humanitaire crisis sinds de oprichting in 1913. Toen we zondag gemaskerde terroristen met PSV Magazines zagen gooien nabij de hoofdingang van het Philips Stadion, wisten we dat het menens was. Dit was een gecoördineerde actie die zich qua omvang makkelijk laat vergelijken met de recente coupe-poging in Turkije. Eindhoven heeft onze hulp harder nodig dan ooit.”

Een Amerikaanse hulpverlener in actie op De Herdgang.

Worstenbroodjes
De hulpactie bestaat uit meerdere delen, legt USAID uit. ,,Ten eerste willen we Mark van Bommel uit Eindhoven halen en isoleren. Volgens berichten heeft hij PSV nog in zijn kwade greep. Verder hebben we een Zwitserse linksback bij ons, waarvan PSV een halfjaar gebruik mag maken om de verdedigingslinie te versterken. Ten slotte hebben we voedselpakketten meegenomen: vijftig dozen worstenbroodjes. Daarmee kan PSV hopelijk de traditionele, gemoedelijke sfeer weer terugbrengen op De Herdgang.”

Het noodhulpteam heeft ook een handelsspecialist meegenomen. Die moet de zwalkende club leren hoe het transfersysteem in het voetbal werkt. USAID: ,,PSV weet het vermoedelijk nog niet, maar in twee zogenaamde transfer windows is het mogelijk om spelers te verkopen én te kopen. In die periodes kun je zorgen dat je selectie op orde komt.”

Donaties
Naast noodhulp ontvangt PSV ook donaties, uit eigen land. Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend, zodat mensen PSV financieel kunnen steunen. Donderdagmiddag stond de teller al op ruim zeven miljoen euro. De opbrengst wordt volgens PSV waarschijnlijk gebruikt voor een creatieve middenvelder of loyale spits zonder Instagramaccount.