BMW roept 20.000 voertuigen met werkende richtingaanwijzers terug

BMW heeft duizenden auto’s van de 3-serie teruggeroepen. Kopers klaagden erover dat de richtingaanwijzer van hun gloednieuwe bolide werkte, waarna de Duitse autofabrikant een onderzoek instelde en de productiefout aan het licht kwam. De auto’s zijn vooral verkocht in Nederland, Luxemburg en Kenia.

Het gaat om 20.000 auto’s die in de tweede helft van 2023 zijn geproduceerd, laat een woordvoerder weten. “Klanten meldden dat er hendeltje aan de linkerkant van het stuur zat”, meldt een woordvoerder van BMW. “Als ze het naar boven of beneden klikten, ging er er een oranje lichtje aan de rechter- of linkerzijde van de auto knipperen. Ook klonk er een repetitief, ritmisch tikkend geluid. Dat leidde tot milde paniek. Niet alleen bij onze klanten, maar ook bij medeweggebruikers die verrast werden door de signalen. Tot hoeveel ongevallen dit heeft geleid, is ons niet bekend.”

Een klassieke uitvoering van een BMW: zonder richtingaanwijzer hendel naast het stuur. Foto: Pixabay.com /Pexels

Gratis zwaailichten

Na onderzoek kwam al snel aan het licht dat het om richtingaanwijzers ging. “Die behoren weliswaar tot de standaarduitrusting van andere automerken, maar bij BMW beschouwen we ze als onnodig en verwarrend”, meldt BMW. “Waar het in het productieproces is misgegaan, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Mogelijk hebben productielijnen van verschillende automerken elkaar gekruist.”

Kopers van de bewuste voertuigen kunnen hun auto terugbrengen naar de dealer, waar de richtingaanwijzersystemen worden verwijderd. Daarnaast kunnen BMW-rijders die de afgelopen maanden zijn bekeurd wegens het gebruik van de richtingaanwijzers het boetebedrag verhalen op BMW. Maar dat is volgens BMW nog niet alles: “Ter compensatie van het ongemak voorzien wij de teruggeroepen auto’s gratis van sirenes en zwaailichten, zodat andere automobilisten op tijd voor onze klanten aan de kant gaan.”

Deel dit artikel: