Coronalied blijkt eenaprilgrap

Het coronalied Zon, dat gisteren in première ging bij Jinek, blijkt een eenaprilgrap. De bedenkers wilden met het neplied testen hoe het met de goedgelovigheid van het Nederlandse volk gesteld is. Dat moest morgen (1 april) bekend worden gemaakt, maar zangeres Ellie Lust onthulde de clou per ongeluk een dag te vroeg.

Absurd

,,Natuurlijk brengen wij dit lied niet echt uit”, zei Lust – die zich in korte tijd heeft ontwikkeld van agente tot alleskunner met verstand van eigenlijk alles. ,,Denk eens even na: het grootste deel van alle artiesten die bijdragen kan helemaal niet zingen. En dan doen er ook nog eens mensen bij die niet uit de muziek komen, zoals Daley Blind en Michael van Praag. Het idee om al die mensen een troostlied uit te laten brengen, is totaal absurd.”

Lust onthulde de grap vanmiddag op Radio 538. Toen presentator Ivo van Breukelen haar vertelde dat het morgen pas 1 april is, schrok ze hoorbaar. ,,Ik was in de veronderstelling dat het vandaag 1 april was. In deze tijden van corona is mijn dagbesef totaal verdwenen.”

Een fragment uit het alweer verduisterde lied Zon. Beeld: nu.nl

Test

Volgens Lust was de grap een test. ,,In deze tijd van nepnieuws en onjuiste informatie is het zó belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken. Daar wilden we het volk bewust van maken en dat goten we in de vorm van een eenaprilgrap. Volgens mij is dat gelukt, dankzij de inzet van een groep mensen die zichzelf BN’er noemen. Daar kun je natuurlijk ook je vraagtekens bij zetten; 90% van alle mensen die in beeld komen is totaal onbekend bij het grote publiek.”

Tijdens het opnemen van Zon hadden de gelegenheidszangers de grootste lol, vertelt Lust. ,,Het mooiste was dat er maar een paar mensen wisten dat het allemaal een grap was. De meesten zijn zó vol van zichzelf, dat ze elke gelegenheid om met hun gezicht op tv te komen aangrijpen. Michael van Praag, Giel Beelen, Gordon, noem ze maar op. Ze zongen alsof ze in een volle Kuip stonden. In werkelijkheid is het lied slechts aan een select groepje ongelukkigen vertoond in het programma Jinek, terwijl ik en Remy Bonjasky aan tafel meezongen met een gedempte microfoon. Hoe hilarisch wil je het hebben? Eva Jinek moest er zó hard om lachen, dat ze zelfs twee minuten vergat om een slok bier te nemen.”

Eva Jinek, die ook in het complot zat, moet moeite doen om haar lach in te houden. Beeld: rtl.nl

Rumag-shirts

Alle sporen van het coronalied zullen later vandaag van internet worden verwijderd. Mensen die, om welke reden dan ook, de tekst van het lied nog eens na willen lezen, kunnen zich wenden tot de webshop van het respectabele bedrijf Rumag. Daar zijn shirts te koop met de integrale tekst van het neplied, zij het met puntjes tussen alle woorden en de claim dat het copyright in handen van Rumag is.

Deel dit artikel: