Ex-bondscoach Bert van Marwijk kraakt spel Leeuwinnen: ‘Zo zou ik geen WK-finale willen bereiken’

Het Nederlands vrouwenelftal staat zondag in de WK-finale, maar dat leidt niet overal tot vreugdetaferelen. Voormalig bondscoach Bert van Marwijk vindt het spel van de Leeuwinnen niet om aan te gluren, maar ook Mark van Bommel en Arjen Robben zijn niet onder de indruk.

Bedanken voor de eer
,,Ik zou op zo’n manier nooit een WK-finale willen bereiken”, aldus Van Marwijk. ,,Ze spelen het hele toernooi al niet goed. Onverzorgd, traag, weinig creatief, noem maar op. Als ik coach was van zo’n stel verveelde speelsters, zou ik bedanken voor de eer en de finale laten schieten. Dan maar reglementair met 3-0 verliezen.”

Van Marwijk vindt niet dat de prestatie van de vrouwen te vergelijken is met de verrichtingen van zijn team op het WK van 2010, toen Oranje ook de finale speelde. ,,Wij speelden toen het hele toernooi de sterren van de hemel. De hele wereld lag toen aan onze voeten.”

Gewoon niet goed
Van Marwijk krijgt bijval van zijn ideale schoonzoon Mark van Bommel. ,,Op zo’n manier wil je toch niet in een WK-finale staan? Ik moet daar wel aan toevoegen dat ik geen enkele wedstrijd van Oranje gezien heb, want ik ben alleen maar met PSV bezig, maar ik heb geen reden om te twijfelen aan wat mijn schoonvader zegt. Dit is gewoon niet goed. En als Nederland wereldkampioen wordt, krijgen ze ook nog een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Dat moet je als international niet willen.”

Bert van Marwijk kan niet genieten van het vrouwen-WK. Foto: Wikimedia CC/Granada

Robben: pijn aan mijn ogen
Arjen Robben is ook al niet onverdeeld positief over wat hij voorgeschoteld krijgt. ,,Het doet pijn aan mijn ogen. De voetbalsters zijn ook duidelijk niet fit. Er hoeft maar iets te gebeuren, of ze strompelen geblesseerd naar de kant.Neem nu Lieke Martens, die tijdens het juichen geblesseerd is geraakt aan haar voet. Het kan goed zo zijn dat zij in de WK-finale gehinderd wordt door haar teen. Ik werd in de finale van 2010 ook gehinderd door een teen, maar dat was niet die van mezelf. Nee, als ik op zo’n manier op het veld moest staan, zou ik direct stoppen met voetballen. Dat doe ik dan ook maar.”

Deel dit artikel: