FC Twente blijft in eredivisie – club neemt Fortuna Sittard over

FC Twente speelt ook volgend seizoen in de eredivisie. De kapitaalkrachtige degradant neemt het gepromoveerde Fortuna Sittard over, zo liet de club dinsdag weten. Twente heeft voormalig voorzitter Joop Munsterman als projectleider binnengehaald om de operatie in goede banen te leiden.

Uit de financiële problemen
De club uit Enschede maakte maandag bekend dat de begroting, door de degradatie, daalt van 30 naar 20 miljoen. ,,Dat is nog altijd flink hoger dan de begroting van Fortuna Sittard. Bovendien denk ik dat de begroting gewoon op 30 miljoen euro kan blijven als ik de boekhouding blijf doen, maar dat moet je maar niet opschrijven. Als wij Fortuna overnemen, zijn zij in één keer uit de financiële zorgen en spelen wij volgend seizoen gewoon eredivisie. Het mes snijdt dus aan twee kanten”, meent Munsterman.

Rol voor Sunday Oliseh
De integere ex-preses zegt dat FC Twente al een tijdje een interessante samenwerkingspartner vindt. ,,Een paar maanden geleden beschuldigde toenmalig trainer Sunday Oliseh Fortuna Sittard van fraude. ‘Dat past wel bij Twente’, is het eerste wat ik toen dacht. Achter de schermen zijn er gesprekken gevoerd en ik ben blij dat we tot een akkoord zijn gekomen. Wat mij betreft is Sunday Oliseh trouwens gewoon welkom bij onze club. Voor mensen met een dubieuze reputatie hebben we wel een plekje in het bestuur.”

Oud-voorzitter Joop Munsterman keert terug binnen de FC Twente-directie. Foto: Wikimedia Creative Commons/Fakwes

Veel overeenkomsten
Munsterman meent dat Twente en Fortuna Sittard – ondanks een afstand van ruim 200 kilometer – goed bij elkaar passen. ,,Enschede en Sittard hebben behoorlijk wat overeenkomsten. Beide steden liggen tegen de Duitse grens aan en in allebei de plaatsen spreken de mensen een onverstaanbaar dialect. Ook hebben beide clubs er weinig moeite mee om de trainer overboord te zetten, dus ik denk dat deze overname een logisch gevolg is.”

Gunfactor
Isitan Gün, de Turkse clubeigenaar van Fortuna, is tevreden over de overname. ,,Ik denk dat het vooral goed is voor het imago van FC Twente. Veel mensen hebben de laatste jaren een hekel aan die club gekregen, terwijl bijna iedereen Fortuna Sittard de promotie naar de eredivisie toejuicht. De gunfactor van de club gaat dus zeker omhoog. En als ik ook iets in het bestuur van FC Twente mag betekenen, geldt dat ook voor de Günfactor.”

Deel dit artikel: