FIA doet Red Bull aanbod: ‘Laat Hamilton passeren in WK-klassement’

De ochtend na de chaotische Grand Prix van Saudi-Arabië heeft de FIA Max Verstappens team Red Bull Racing een op het oog mooi aanbod gedaan. De Nederlander krijgt van de autosportbond de kans om Lewis Hamilton vrijwillig voorbij te laten in de WK-stand.

 Nu staan beide snelheidsduivels nog op gelijke hoogte. Verstappen leidt echter, omdat hij dit seizoen één keer vaker een race won dan de sympathieke Britse wereldverbeteraar. “Wij als FIA zijn daar duidelijk niet blij mee, laat dat duidelijk zijn. Vooral de wijze waarop hij tot de leidende positie kwam, stuit ons tegen de borst. ‘Winning races and gaining an advantage’ is weliswaar nog niet verboden, maar wellicht moeten we hier deze week nog eens goed naar kijken”, meldt een woordvoerder.

Zondag raakten Verstappen en Hamilton elkaar. Dat was natuurlijk de schuld van Verstappen in de voorste auto. Beeld: Ziggo Sport

Vrijwillig afstaan

Om mogelijk zwaardere straffen te voorkomen, krijgt de 24-jarige Nederlander een aanbod: de leiding in het klassement vrijwillig afstaan aan Hamilton. Volgens de FIA moet hij dat wel voorzichtig doen. “Mocht Verstappen dit aanbod accepteren, dan is het belangrijk dat hij dit duidelijk aankondigt om te voorkomen dat Sir Hamilton wederom achterop hem knalt. Want daar komt Verstappen dan natuurlijk niet mee weg.”

Red Bull Racing heeft tot dinsdagochtend 9.00 uur Saudi-tijd de kans om de aantrekkelijke handreiking te accepteren. Gebeurt dat niet, dan komt de zaak voor bij de Rijdende Rechter.

Deel dit artikel: