FIFA zet streep door WK in Qatar na krachtig statement Oranje

De kogel is door de kerk: er is volgend jaar géén WK voetbal in Qatar en dat is de verdienste van het Nederlands elftal. De spelers van Oranje uitten gisteravond zeer felle kritiek op de plannen om daar te voetballen en daar is de FIFA niet langer blind voor.

Onze landgenoten betraden gisteren het veld in een opvallend shirt met een niet mis te verstane boodschap: Football supports change. In eerste instantie werd aangenomen dat die oneliner betrekking had op de aangepaste selectie na de wanvertoning tegen de Turken of het feit dat Frank Snoeks nog steeds wedstrijden van commentaar voorziet, maar aanvoerder Georginio Wijnaldum gaf duidelijkheid. ,,Het gaat er natuurlijk over dat wij verandering willen in Qatar. Vanaf het moment dat bekend werd dat het WK 2022 daar ging plaatsvinden, hebben wij ons al fel uitgesproken tegen dat toernooi. Zonder resultaat, steeds. Daarom nu deze genadeloze tekst.”

‘Football supports change´ luidt de boodschap op de shirts. Zulke meedogenloze kritiek is eigenlijk uniek in de sportwereld. Beeld: NOS

Streep door het toernooi

FIFA-baas Gianni Infantino zag de boodschap ook. ,,Ik had de scheidsrechter net geappt wat ze had gekookt en zat helemaal klaar voor de kraker Nederland – Letland. Toen ik de shirts zag, schrok ik wel. Ik had er geen idee van dat het WK in Qatar zulke heftige sentimenten losmaakt in Nederland, toch een land waar ze de laatste jaren wel wat ellende op voetbalgebied gewend zijn. Daarom is er maar één optie: er gaat een streep door het toernooi, want als FIFA willen we natuurlijk niet worden geassocieerd met misstanden. We kijken nog of we een andere corrupte bananenrepubliek kunnen vinden waar we het toernooi kunnen organiseren. Zo niet, dan gaan we loten wie er volgend jaar wereldkampioen wordt.”

Ook opponent Letland was zichtbaar onder de indruk van het machtige statement van het Nederlands elftal. De anders zo sterke formatie kwam niet verder dan verdedigen. Met 2-0 was Oranje nog mild voor de Letten, zag ook bondscoach Dainis Kazakevičs. ,,Gelukkig deed Wout Weghorst niet mee, anders was het vermoedelijk 8-1 geworden.”

Deel dit artikel: