Review: nieuwe voetbalgame ‘FIFA 1,5 – Social Distancing Edition’ vol verrassende extra’s


Normaal gesproken verschijnt er ieder jaar in september een nieuwe FIFA-games. Maar om gamers die vanwege de lockdown niet naar buiten kunnen wat extra vermaak te gunnen, heeft game-ontwikkelaar EA Sports vandaag een speciale editie uitgebracht: FIFA 1,5 – Social Distancing Edition. Wij delen onze bevindingen met je.

De naam verklapt het al: in de game is een belangrijke rol voor alle actualiteit rondom het coronavirus. Als je bijvoorbeeld denkt dat je in een volgepakt Camp Nou met Barcelona kunt voetballen tegen Real Madrid, moet je FIFA 1,5 vooral links laten liggen. Publiek is namelijk niet welkom, ook niet bij de trainingen. In de trainingsmodus is dat flink wennen, vooral op De Herdgang. Waar je normaal na een foute pass gebrom in Eindhovens dialect hoort van de gepensioneerde toeschouwers, hoor je nu de vogels fluiten.

In quarantaine

Ook de wedstrijden zijn anders. Overal behalve in Wit-Rusland liggen de competities stil, maar het is wel mogelijk om oefenpotjes te spelen. De RIVM-richtlijnen van 1,5 meter afstand moeten wel te allen tijde worden gerespecteerd, anders stuurt arbiter Gözübüÿük je zonder pardon van het veld, regelrecht in quarantaine of – erger nog – richting Joep Schreuder, die met zijn microfoonhengel op je wacht. Het is even wennen, dat contactloze voetbal, vooral in sterke competities als de Premier League en La Liga. In de eredivisie, waarin het meer regel dan uitzondering is dat verdedigers minstens 1,5 meter van hun tegenstander af staan, valt de RIVM-maatregel nauwelijks op.

Zo hoort het: spelers houden keurig afstand, terwijl de middencirkelscheidsrechter toekijkt.

Lijfsbehoud afdwingen als RKC

Vooral leuk is de scenariomode. Zo moet je proberen om als RKC Waalwijk lijfsbehoud af te dwingen, terwijl je na 26 van de 34 wedstrijden stijf onderaan staat. Normaal gesproken volstrekt onmogelijk, maar in FIFA 1,5 is alles geoorloofd. Wanneer je besluit om een aantal bestuursleden van de KNVB dronken te voeren voordat ze gaan vergaderen over het einde van de competitie wegens een gevaarlijk virus, kan het zomaar zijn dat RKC door het oog van de naald kruipt.

Verder zijn de minigames een leuke toevoeging. Daarbij hebben de makers de actualiteit goed in het spel verwerkt, wat zorgt voor verrassende maar uiterst waarheidsgetrouwde extra’s. Je kunt bijvoorbeeld in de huid van Ajax-keeper Andre Onana kruipen. Je missie: in de laatste vijf minuten van Ajax – FC Emmen, bij een 2-1 stand, ongemerkt vier weken tijdrekken, waardoor je team de winst over de streep trekt.

Ajax is sowieso ruim bedeeld in de minigames. Je kunt ook als Dušan Tadić aangifte doen op het politiebureau wegens diefstal van de kampioensschaal door de KNVB. Moeilijker dan het lijkt, want onderweg naar het politiebureau loop je het risico onder de voet te worden gelopen door irritante hipsters met knotjes die op weg zijn naar een yogasessie in het Vondelpark.

Doe aangifte als Tadić en breng de schaal naar Amsterdam. Originele foto: vraaghetdepolitie.nl

Met de auto door Tilburg

Ook andere minigames spelen zich in de openbare ruimte af. In het centrum van Tilburg, bijvoorbeeld. Kruip in de huid van Willem II-supporter Ferry en stuur je auto, terwijl je continu claxonneert, over de Korvelseweg om de feestelijke kwalificatie voor Europees voetbal in stijl te vieren. Raak je daarbij samenscholend scootertuig, dan scoor je bonuspunten.

Niet afwezig in FIFA 1,5 is het commentaar van Sierd de Vos. EA Sports had hem wel benaderd, maar de commentator weigerde. ,,Alle restaurants en nachtclubs zijn op dit moment gesloten, dus mijn commentaar voegt nu niets toe”, was het enige dat de altijd weinig spraakzame verslaggever daarover kwijt wilde. De Vos’ plaats wordt ingenomen door Arno Vermeulen, die vooral tijdens de wat saaiere wedstrijden niet nalaat om zijn mening te geven over het beleid van de voor hem onbekende Eindhovense burgemeester Jorritsma.

Samenvattend: FIFA 1,5 is een leuk spel voor de enigszins verveelde fan die voetbal niet te serieus neemt. Doe je dat wél, dan kun je beter minstens 1,5 meter afstand houden tot deze game.