Freek de Jonge wéér in opspraak – cabaretier verstoort opening Nederland – Duitsland


Publiekstrekkende evenementen met ‘bal’ in de naam zijn momenteel niet veilig voor Freek de Jonge. Nadat de cabaretier afgelopen zaterdag de opening van het Boekenbal verhinderde, was het een dag later opnieuw kassa. In de Johan Cruijff ArenA verstoorde hij zondagavond de opening van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Duitsland.

Statement tegen Baudet
Op het moment dat het Duitse volkslied werd ingezet, stond De Jonge op op te beginnen aan een kort monoloog. ,,Gaan we hier nog een statement maken tegen Thierry Baudet of hoe is het?”, vroeg hij zich hardop af. Een deel van het interlandpubliek beantwoordde De Jonges tirade met de wave. Anderen trakteerden hem op een striemend fluitconcert, maar dat was nauwelijks hoorbaar omdat er toch al massaal door het volkslied van Duitsland heen werd gefloten.

Ook op rechtenvrij archiefbeeld is Freek de Jonge aan het praten. Beeld:

Aangedaan
De verdediging van Oranje was zichtbaar aangedaan door de daad van Freek de Jonge. In de openingsfase van het duel vergaten zij zowaar te verdedigen, wat door de onverschrokken Duitsers genadeloos werd afgestraft met twee doelpunten.

Uitblinker Memphis Depay zegt weinig last te hebben gehad van de opmerkelijke actie van De Jonge. ,,Gelukkig kan ik me redelijk afsluiten voor externe stoorzenders. Waarom denk je anders dat ik juich met mijn vingers in mijn oren?”