Geruchten kloppen: Thierry Baudet blijkt typetje van Jiskefet

Thierry Baudet bestaat niet. De FvD-leider werd al die tijd vertolkt door Kees Prins, een van de drie grondleggers van het satirische programma Jiskefet. Dat maakte de cabaretier woensdagmiddag bekend, kort na afloop van het boerenprotest in Den Haag.

,,Het heeft lang genoeg geduurd”, zei Prins voor de camera van de NOS. ,,Je moet stoppen voordat mensen je beu beginnen te raken. Toen ik op het podium stond, was er veel boer- en boegeroep. Toen wist ik het: het is klaar; nu is het moment om openheid van zaken te geven.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Brallerige politicus

Over het ontstaan van het typetje-Baudet is Prins openhartig. ,,Een aantal jaren geleden dacht ik: laat ik eens een wereldvreemde, brallerige politicus persifleren. Zo’n studentikoos typje dat zo uit de Lullo’s weggelopen kan zijn. Ik gaf hem allerlei absurdistische karaktereigenschappen en liet ‘hem’ fotograferen, liggend op een vleugel en met een zakje lavendel onder zijn neus. En ik noemde hem Baudet, Frans voor ezel. Ik had verwacht dat mensen na hooguit een week wel in de smiezen hadden dat dit niet waar kon zijn.”

‘Thierry Baudet’, kort voordat hij zichzelf ontmaskert. Beeld: twitter.com/thierrybaudet

High-fivend door Urk

Daarin vergiste de acteur zich behoorlijk, geeft hij zelf ook toe. ,,Thierry Baudet ging een eigen leven leiden. En het enge was: bepaalde mensen omarmden hem. Dat vond ik best eng. Ik ben steeds een stapje verder gegaan om duidelijk te maken dat Thierry een persiflage was, een bedenksel van een cabaretier. Ik liet hem ruziemaken met een interviewster over broodjes en tomatensoep, high-fivend door Urk lopen en in huis-tuin-en-keukenlatijn onzin vertellen tijdens Kamerdebatten. En niemand die ingreep. Dat is best gevaarlijk.”

Eén keer eerder wilde Prins zijn creatie Baudet ontmaskeren. ,,Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen bleek dat er écht mensen op hem gestemd hadden. Toen had ik misschien moeten zeggen: jongens, dit gaat te ver: ik laat hem uit FvD stappen. Dat is binnen die partij helemaal geen schande. Maar ik heb het niet gedaan.”

Tot vanmiddag dus. Kees Prins, kort na de onthulling: ,,Het is afdoende geweest. Ik ga nu eerst die Super Mario-snor van mijn gezicht trekken en daarna lekker op vakantie naar Italië, want daar hebben ze goede koffie. Lekker genieten. Of, zoals Thierry zou zeggen: carpe diem.”

Deel dit artikel: