Grondige verbouwing circuit Zandvoort – deel circuit over het strand

Snel na de bevestiging dat de Formule 1 in 2020 naar Nederland komt, wordt er in Zandvoort gestart met de voorbereidingen. Het circuit wordt flink onder handen genomen. Zo komt het rechte stuk langs de vloedlijn te liggen, zodat een deel van de baan bij vloed onder water ligt en Max Verstappen meer kans heeft op succes.

Bochtig
Het evenement krijgt de naam Heineken Dutch Grand Prix. ,,Daarmee wil de organisatie nogmaals benadrukken dat bier drinken en autorijden niet samengaan, want Heineken heeft natuurlijk weinig met bier te maken”, zegt autosport- en bierkenner Jan Lammers. ,,Heineken is natuurlijk pure bocht, wat wel weer goed past bij een bochtig circuit als Zandvoort. Zeker als de verbouwing straks is voltooid.”

Het gevolg van die verbouwing is dat de coureurs straks pal langs de kustlijn racen. Lammers: ,,Neem maar van mij aan dat dat is om Max Verstappen in het zadel te helpen. Bij vloed staat een deel van het circuit straks onder water en onder die omstandigheden voelt Max zich natuurlijk buitengewoon goed – kijk maar naar de verregende race in Brazilië in 2016. Een andere manier om Mercedes te verslaan kan ik niet bedenken.”

Een luchtfoto van het oude circuit. Foto: Wikimedia CC/Poppe de Boer

Hulp uit Duitsland
Het klaarstomen van de baan is een tijdrovende klus, die bovendien over een jaar al voltooid moet zijn. Jan Lammers twijfelt er niet aan dat dat gaat lukken. ,,De graafwerkzaamheden kosten het meeste tijd. Ik ben ervan overtuigd dat de Duitse badgasten, die in de zomer weer massaal naar Zandvoort komen, bereid zijn om mee te helpen. Zij zijn doorgaans erg bedreven met een schep.”

Parkeren in Amsterdam
De toekenning van een Grand Prix aan Zandvoort betekent ook dat er in mei 2020 (en de jaren erna) 100.000 racefans per dag naar Zandvoort komen. Om al die mensen in Zandvoort te krijgen, springt de gemeente Amsterdam bij, liet burgemeester Femke Halsema weten. ,,Om het openbaar vervoer niet te overbelasten, raden we de mensen aan om per auto te komen en om in Amsterdam te parkeren, want wij hebben plek genoeg. We hebben bovendien een naam hoog te houden als meest autovriendelijke gemeente van Nederland.”

Deel dit artikel: