Jammer: deze zomer geen Elfstedentocht door coronamaatregelen


Een enorme tegenvaller voor schaatsminnend Nederland: er vindt de komende maanden zeker geen Elfstedentocht plaats. Omdat het verbod op evenementen dinsdagavond verlengd werd tot 1 september, is een zomerse Tocht der Tochten van de baan.

Enorme domper
,,Natuurlijk hielden we rekening met het scenario dat dit kon gebeuren, maar toch is het een enorme domper. Weliswaar is het ijs nu nog niet sterk genoeg, maar de komende dagen zijn de vooruitzichten prima. De temperatuur daalt en er wordt geen sneeuw verwacht, wat goed is voor de groei van het ijs. Helaas mag het niet zo zijn”, treurt Wiebe Wieling, voorzitter van vereniging De Friesche Elf Steden.

Het Tjeukemeer ligt er uitnodigend bij, maar zal op korte termijn geen schaatsers ontvangen. Foto: Wikimedia CC/TUFOWKTM

Geen verschuiving naar de winter
Een eventuele verschuiving van de Elfstedentocht naar bijvoorbeeld de winter ziet Wieling niet zitten. ,,Dan staan de mensen te vernikkelen langs de kant en dat moet je niet willen. We moeten de schaatszomer van 2020 maar als verloren beschouwen en onze pijlen op volgend jaar richten. Wat mij betreft maken we de tocht dan twee keer zo lang.”