KNVB introduceert helmplicht na aanstekerincident

Tijdens de eindstrijd van de KNVB Beker moeten de spelers van PSV en Ajax verplicht een helm dragen. De KNVB reageert daarmee op het incident tijdens Feyenoord – Ajax, afgelopen woensdag. Ajacied Davy Klaassen werd toen getroffen door een aansteker uit het publiek.

,,Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse voetbalfan wordt benadeeld omdat voetballers onvoldoende veiligheidsmaatregelen nemen”, meldt de KNVB. ,,Profvoetballers hebben een voorbeeldfunctie. En gooien met aanstekers en bier hoort er nu eenmaal bij, zeker tijdens een verhitte confrontatie tussen Feyenoord en Ajax waarbij Tadić het vuurtje aansteekt. Als Davy Klaassen een helm had gedragen, was al die commotie niet nodig.”

Traditie

Daarom voert de bond tijdens de bekerfinale een helmplicht in. ,,Als de clubs zelf hun verantwoordelijkheid niet nemen, moeten we het maar opleggen. Vanaf komend seizoen voeren we de helmplicht ook in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in.”

Om zo goed mogelijk te wennen aan voetballen met een helm, trainde Ajax vrijdagochtend al met de helm. “Even wennen, maar best oké”, stelde Davy Klaassen. ,,Het past ook wel mooi bij de traditie van onze club. Onze naamgever Ajax, de held uit de mythologie, droeg natuurlijk ook een helm. Waarschijnlijk om hem te beschermen tegen fakkels van de Trojanen.”

Davy Klaassen (links) trainde vrijdagochtend al met een helm. Foto: AFC Ajax ft. MS Paint

Eivormig design voor PSV

PSV – tegenstander van Ajax in de finale – zal vanaf komende week waarschijnlijk met een helm trainen. Volgens de marketingafdeling krijgt die helm een eivormig design: “Net te laat voor Pasen, maar het sluit wel goed aan op het Calimero-imago van PSV.”

Deel dit artikel: