Marco van Basten voorspelt opstelling tegen Frankrijk: Cillessen op doel, Promes in de spits

Marco van Basten denkt te weten hoe Oranje vrijdagavond tegen Frankrijk gaat voetballen. De doorgaans goed geïnformeerde televisieanalist verwacht dat het Nederlands elftal in de vertrouwde 5-3-2-opstelling gaat spelen. Hij verwacht vooral veel van Quincy Promes voorin.

“Over de formatie bestaat wat mij betreft geen twijfel”, trapte de oud-speler en -bondscoach woensdagavond aan tafel bij Studio Fußball af. “Volgens mij speelt Oranje sinds het WK 2014 altijd in 5-3-2 en ik zie geen reden om dat aan te passen.”

Kenner Marco van Basten laat dit EK zijn licht schijnen op Oranje. Beeld: NOS

Cillessen op doel

Van Basten durft ook de namen al in te vullen. “Dat Jasper Cillessen keept, is voor mij een zekerheidje. Hij ligt goed in de groep en sinds hij in de lente een penalty stopte, barst hij van het zelfvertrouwen. Tegelijkertijd hoeft Cillessen ook niet veel te doen, met die vijfmansverdediging voor hem. Daley Blind natuurlijk als wingback op links. Met zijn snelheid bestrijkt hij de hele linkervleugel. De rechtsback van Frankrijk krijgt het nog zwaar. Centraal achterin reken ik op Karim Rekik en Jeffrey Bruma. Die twee PSV’ers hebben natuurlijk een topseizoen gedraaid.”

Sneijder in de basis

Volgens Van Basten stelt Ronald Koeman drie middenvelders op. “Dat moet ook wel, als je met vijf verdedigers en twee aanvallers speelt. Vul maar vast in: Donnie van de Beek, Frenkie de Jong en Wesley Sneijder. Drie spelers die bij Europese en Qatarese topclubs spelen. Sneijder is niet meer de jongste, maar hij en Cristiano Ronaldo bewijzen dat leeftijd maar een nummer is”

Wakker liggen

Ook voorin denk de Utrechter dat het een uitgemaakte zaak is. “Steven Bergwijn voorin, samen met zijn maatje Quincy Promes. Ik snap die keuze heel goed. Ze zijn snel, wendbaar en scherp. Ik denk dat de Fransen nú al wakker liggen. En mocht het onverhoopt niet lukken, dan heeft Koeman altijd Luuk de Jong en Klaas-Jan Huntelaar achter de hand als pinchhitters. Ik heb vertrouwen in onze aanval. Vooral Promes zie ik wel zitten.”

Disclaimer

Tafelgast Van Basten eindigde wel met een disclaimer. “Ik verwacht deze opstelling, maar ik kan niet in het hoofd van Ronald Koeman kijken. En ik moet toegeven dat ik de laatste tijd niet álles volg rondom het Nederlands elftal. Dus pin me er niet op vast.”

Deel dit artikel: