Nederland wint Europese verkiezingen – evenement volgend jaar bij ons


Voor het eerst in 44 jaar heeft Nederland de Europese Parlementsverkiezingen gewonnen. De vakjury en televoters gaven onze inzending 498 punten, 26 punten meer dan runner-up Italië. De overwinning heeft ook tot gevolg dat het feestelijke evenement volgend jaar in Nederland wordt gehouden.

Douze points
Dat Nederland donderdag in het Israëlische Tel Aviv voor de hoogste prijzen zou meedoen, was al snel na de debatten en publieke optredens duidelijk. Veel landen gaven ons de maximale score van douze points. Na een vijf uur durende stemprocedure kwam uiteindelijk het verlossende woord en was de Nederlandse winst definitief. Het heuglijke nieuws leidde tot een vreugde-explosie in het Oranjekamp. De anders zo nuchtere Emma Wortelboer kon haar enthousiasme maar met moeite verborgen houden en het gewaardeerde Kamerlid Kuzu betrad het podium met de Nederlandse driekleur in de hand: ,,In alle hectiek heb ik per ongeluk naast de Palestijnse vlag gegrepen.”

Verrassend was ook de goede prestatie van Australië. Puur geografisch gezien ligt dat nét buiten Europa, maar toch mocht het land deelnemen. Presentator en kenner Jan Smit: ,,In Australië zijn de Europese Parlementsverkiezingen erg populair, daarom mogen ze toch meedoen.” De Aussies stelden niet teleur en eindigden op een keurige derde plaats.

Het moment suprême: de finalisten wachten op het verlossende woord. Beeld: AVRO/TROS

Overwinningslied
Na de winst mocht een vertegenwoordiger van ons nog eenmaal het podium betreden. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) offerde zichzelf daarvoor op. Samen met het uitzinnige publiek zong hij – met een beetje hulp van de autotune – het speciaal door zijn partij gecomponeerde overwinningslied Holland über Alles.

Volgens jaar in Nederland
Volgens de traditie organiseert de winnaar de volgende verkiezingen. Dat betekent dat de Europese Parlementsverkiezingen 2020 in Nederland plaatsvinden. Baudet: ,,Gesteund door ons eigen publiek zullen we dan proberen om wéér voor de winst te gaan. Het zou natuurlijk prachtig zijn als dat in onze eigen Heimat zou lukken.”