Nieuweling Mvogo alweer weg bij PSV: ‘Ik ben helemaal geen keeper’

Drie weken na zijn presentatie bij PSV heeft Yvon Mvogo de club alweer verlaten. De aanvallende middenvelder is het zat dat trainer Roger Schmidt hem als keeper gebruikt en hoopt ergens anders weer te doen waar hij goed in is: het spel bepalen en af en toe een doelpuntje meepikken.

Op 24 augustus presenteerde PSV de 26-jarige Mvogo als nieuwe meevoetballende keeper. Het duurde even tot de Zwitser doorhad wat de intenties van PSV waren. ,,Bij de presentatie gebruikte technisch manager John de Jong steeds het woord ‘keeper’, maar ik dacht dat hij daarmee bedoelde dat hij me graag wilde houden. Dat vond ik best vreemd, want ik had op dat moment nog niets laten zien.”

Ontgroening

De dagen daarna werd Mvogo’s gevoel bevestigd. ,,Voor de eerste training lagen er handschoenen voor me klaar in het kleedlokaal. En dat was niet het ergste: ik moest mee met de keeperstrainer en bij de afwerkvorm moest ik tussen de palen staan. Toen heb ik er nog niets van gezegd. Het zal wel een ontgroening zijn, dacht ik. Maar dat was het ook niet, want die gehypte Duitser (Philipp Max, red.) mocht wél lekker voorzetjes geven en op doel schieten. En hij is net zo nieuw als ik. Een rare gang van zaken.”

De creatieve middenvelder Yvon Mvogo. Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72938560

Protest

Mvogo merkte afgelopen weekend dat het foute boel was. ,,Zondagmiddag, tijdens de teambespreking, zag ik op het bord dat ik in het doel stond. Ik vroeg de trainer of hij het bord verkeerd om had opgehangen en of ik in de spits moest staan. Dat had ik best willen doen, trouwens. Maar hij begreep me niet. ‘You play in goal’, zei hij, in gebrekkig Engels. Onder protest heb ik dat gedaan. omdat er niemand anders wilde keepen. Maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je laat Messi toch ook niet het gras maaien en de lijnen kalken?”

De van Red Bull Leipzig gehuurde spelmaker deed wat er van hem gevraagd werd, maar ging na de wedstrijd verhaal halen bij zijn coach. ,,Ik heb hem gevraagd waar hij mee bezig was. En uitgelegd dat ik een aanvallende middenvelder ben. Dat boeide hem niet en hij was niet van plan mij als veldspeler in te zetten. Daarop heb ik hem duidelijk gemaakt dat ik vertrek. Als hij iemand wil die goed met zijn handen is, moet hij Matthijs de Ligt halen. Niet mij. Deze flauwekul staat mijn ontwikkeling in de weg. Zo kan ik me nooit in de kijker spelen voor het naderende EK.”

De onaangenaam verraste Mvogo hoopt nog deze maand een nieuwe club te vinden waar zijn kwaliteiten wél optimaal worden benut. ,,Er is nog niets concreet, maar stiekem hoop ik dat ik een kans krijg op het middenveld van FC Barcelona. Wat Frenkie de Jong kan, kan ik ook. En beter.”

Tekstschrijver nodig? Check mijn andere site heavymettaal.com.

Deel dit artikel: