Onderzoek Willem Engel vertraagd door Facebookstoring

Willem Engel is ernstig gedupeerd door de social media-storing van maandagavond. Doordat Facebook – de belangrijkste kennisbron van Engel – uit de lucht was, moest de wetenschapper zijn onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus noodgedwongen pauzeren.

“Rond de klok van 19.00 uur startte ik de pc in mijn werkkamer op voor een avond research”, vertelt Engel, als hoogleraar verbonden aan Urk University. “Maar toen ik was ingelogd op Facebook, ging het mis. Ik kon geen informatie meer zoeken en ook in de Facebookgroepen waarin ik op hoog niveau discussieer met collega-wetenschappers bleef het stil. Ik heb mijn wetenschappelijke staf geappt of ze hetzelfde probleem hadden, maar niemand reageerde. Het zal dus wel aan mijn verbinding liggen, dacht ik.”

Willem Engel neemt alvast plaats in de zaal waarin hij zijn onderzoek zal presenteren. Om hem heen alle geïnteresseerden. Foto: Facebook Willem Engel

Andere platformen

De wijsgeer zocht tijdens de storing zijn toevlucht tot andere platformen, maar voelde zich daar niet thuis. “Op Twitter werd ik de hele tijd tegengesproken door een Belg, ene Marc, die meent dat hij verstand heeft van virologie. En ook LinkedIn is het niet voor mij. Dat is echt zo’n netwerk met ijdele, zelfbenoemde experts die online lopen te pronken met hun kennis over een bepaald onderwerp, terwijl ze er in werkelijkheid niets van afweten. Daar voel ik me niet thuis.”

Intussen is Facebook weer in de lucht en kan Engels zijn onderzoek hervatten. “Als alles meezit, kan ik in de zomer van 2025 mijn bevindingen presenteren aan het grote publiek. Dat duurt inderdaad nog even, maar ik bekijk het van de zonnige kant: tegen die tijd zijn er vast geen QR-codes meer nodig in de collegezaal.”

Deel dit artikel: