Overleef de horrorzomer met onze hittetips!


Hitterecords sneuvelen, duiven vallen van het dak en en zelfs bejaarden klagen over de hitte. Het is buiten behoorlijk warm en zie dan maar eens te overleven – geen sinecure! Volg onze tips en de kans dat je later kunt navertellen over deze zomer wordt een stuk groter!

1. Drink voldoende bier

Volgens kenners kan een mens per dag beter niet meer dan twee liter water drinken. Maar op tropische dagen verlies je méér vocht. Om uitdroging te voorkomen, moet je dus toch blijven drinken. We adviseren om na twee liter water over te stappen op bier; dat bevat minder suiker dan cola.

2. Haal je winterdekbed van zolder

De temperatuur van de buitenlucht is erg hoog. Zorg dus voor een goede isolatielaag tussen de lucht en je lichaam. Een effectieve en voordelige manier om dat te doen, is het gebruik van een dik dekbed.

3. Gebruik geen FaceApp

Het is algemeen bekend dat zomerse hitte extra belastend is voor ouderen. Het is dus verstandig om jezelf niet, door middel van FaceApp, ouder te maken dan noodzakelijk is. Het is sowieso (nog) niet wetenschappelijk aangetoond dat het delen van je gegevens met een Russisch bedrijf bevorderlijk is voor je gezondheid.

4. Ga in je auto zitten

Het is goed gebruik om bij zomerse hitte en felle zon huisdieren in je auto achter te laten. Slim, want auto’s bevatten weinig glas en ander materiaal dat warmte goed geleidt. Parkeer je auto lekker in de zon, zet de stoel achterover en ga lekker zitten. Je hond of kat neem je natuurlijk mee. Tip: sla wel een ruitje in, dan hoeven oplettende omstanders dat niet te doen.

In de auto zitten is slim, maar vergeet niet om preventief een ruitje in te tikken. Foto: Wikimedia CC/Túrelio

5. Zoek verkoeling in Spanje

In Nederland is het extreem warm. Waarom ga je niet naar Spanje? In bijvoorbeeld Salou – een onontdekte badplaats aan de oostkust – is het rond de dertig graden. Aangenaam en koel, en je komt er ook geen landgenoten tegen – lekker rustig!

6. Ga niet naar Eindhoven

Waarom denk je dat de Eindhovense stadsprediker Arnol Kox altijd volledig in verkoelend wit gekleed is? Juist, omdat Eindhoven de warmste stad van Nederland is. Blijf daar dus weg op deze warme dagen!

Arnol Kox, de Manic Street Preacher van Eindhoven. Foto: Flickr.com/FaceMePLS

7. Ga niet naar Amsterdam

Maar dat advies geldt eigenlijk altijd. Tenzij je last wilt hebben van asogroepen die een vrijgezellenfeest vieren, vliegtuigen die niet opstijgen en tegelijkertijd uitgemolken wilt worden door de gemeente.

8. Graaf een kuil op het strand

Hoe dichter bij de zon, hoe warmer het is. Door een kuil te graven op het strand (niet voor een ander) en daar in te gaan liggen, lig je dus verder van de warmtebron. Veel Duitsers doen dit al decennia en leven nog steeds!

9. Zet de thermostaat vandaag een graadje hoger

In huiskamers is het gemiddeld een graad of twintig. Buiten is het veertig graden: een verschil van twintig graden. Door de thermostaat een graadje of twee (meer mag ook) hoger te zetten, wordt het verschil kleiner en wen je sneller aan het temperatuurverschil. Je kunt dan probleemloos naar buiten.

De thermometers geven vandaag een temperatuur van 40,3 graden aan: de aarde heeft koorts. Foto: Pixabay

10. Luister naar de ‘muziek’ van Sevn Alias

Je weet wel: de hypocriete b-artiest die moedwillig de Zwarte Cross in de problemen bracht voor eigen gewin. Die herrie is zó afgrijselijk, dat je de hitte spontaan vergeet, en over kunt gaan tot de orde van de dag.

11. Meld je omgeving dat het warm is

Of het nu aan de plaatselijke bakker, je buurman of op social media is: meld luid en duidelijk dat het erg warm is. Daardoor krop je de warmte niet op en koel je sneller af. Bovendien voorkom je hierdoor dat je omgeving niets meekrijgt van de hitte: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

12. Blijf ademhalen

Als je dat blijft doen, is de kans groot dat je deze horrorzomer overleeft.