Rutte: terrassen gaan open om trombose tegen te gaan

Het nieuws was al even uitgelekt maar nu is het definitief: op 28 april gaan de terrassen open. Het kabinet hoopt dat mensen flink aan de alcohol gaan, zodat de kans op trombose als vaccinbijwerking verkleind wordt.

Premier Rutte bracht het positieve nieuws op de persconferentie van dinsdagavond. ,,In zeldzame gevallen kunnen het AstraZeneca- en Janssenvaccin leiden tot trombose. Er bestaat weliswaar een middel tegen trombose (Fragmin, red.), maar als we daar weer een prikstrategie op moeten loslaten door Hugo de Jonge, is ons land in 2025 nog steeds niet open. Daarom kiezen we voor een middel dat veel beter verkrijgbaar is, zeker als de terrassen opengaan: alcohol.”

Nederlanders krijgen het advies om wat innemender te worden.

Geen vaccinatiestop

Rutte: ,,Door alcohol wordt het bloed dunner en neemt de kans op trombose af. Mijn advies is dus dat mensen die geprikt zijn met AstraZenaca of Janssen flink innemen op het terras, dan hoeft er geen nieuwe vaccinatiestop te komen. En dan steunen ze tegelijkertijd de horeca. Iedereen tevreden.”

Na afloop van de persconferentie vroeg een verslaggever aan minister Hugo de Jonge of het aanmoedigen om méér te drinken niet het verkeerde signaal is. De Jonge ontkende dat: ,,Integendeel. Door alcohol is er weliswaar een redelijke kans op geheugenverlies, maar dat heeft ook voordelen: daardoor vergeten de mensen onze dwalingen hopelijk eerder.”

Deel dit artikel: