Songfestival volgend jaar in Formule 1-weekend in Zandvoort; bewoners vrezen geluidsoverlast

De Songfestivalwinst van Nederland heeft ook een keerzijde: volgend jaar moet ons land het liedjesfestijn verplicht organiseren. Om te zorgen dat onschuldige burgers zo min mogelijk overlast ervaren van amuzikaal gespuis en hun entourage, vindt het festival in mei 2020 plaats op het circuit van Zandvoort.

Afzien
,,We kunnen er niet omheen: in het Formule 1-weekend wordt het voor de lokale bevolking afzien”, zegt de Zandvoortse burgemeester Niek Meijer zondagochtend. ,,Drukte, geluidsoverlast, parkeerproblemen, noem maar op. Toen Nederland vannacht rond 5.00 uur als winnaar van het Songfestival werd uitgeroepen, heb ik meteen het circuit beschikbaar gesteld. Dan maar in in één keer alles; we kunnen het maar gehad hebben en dan is de gifbeker ook meteen leeg.”

Volgens Meijer wordt er nú al nagedacht over overlastbeperkende maatregelen. ,,Als het aan mij ligt, komt het podium pal naast de baan en is de finale niet op zaterdagavond, maar zondagmiddag tijdens de race. De ‘muziek’ zal dan bijna volledig worden overstemd door bulderende motoren. De halve finales blijven wél op dinsdag- en donderdagavond, maar daar hebben relatief weinig mensen last van. Doordeweeks is de baan namelijk niet toegankelijk: een gesloten circuit.”

De grindbakken moeten nog verbreed worden om de gevolgen van muzikale uitglijders te beperken. Foto: pexels.com/Aaron Cornelissen

Blijvende gehoorschade
Omwonenden zijn niet blij met de plannen. ,,Ik vrees blijvende gehoorschade”, zegt een Zandvoorter. ,,Twintig bolides is tot daar aan toe, maar dat is niets vergeleken met de zangeres uit Noord-Macedonië die gaat zingen over de verbroken relatie met haar neef. Ik denk dat ik in mei 2020 maar een weekendje naar Parijs of New York ga. Lekker rustig.”

Deel dit artikel: