Sterk statement: Nederlands elftal maakt zich hard voor extra koffiepauze stadionbouwers Qatar

Vlak voor de aftrap van Nederland – Letland heeft de Oranjeselectie zich sterk gemaakt voor de arbeidsomstandigheden van de stadionbouwers in Qatar. De spelers hadden elk een letter van het woord COFFEE BREAK op het shirt, wat moet leiden tot een extra middagpauze.

Dat het bij het bouwen van de WK-stadions in de oliestaat niet altijd even nauw wordt genomen met de Arbowet, is ook de Oranjespelers niet ontgaan. ,,De omstandigheden waaronder zij moeten werken zijn onmenselijk”, sprak bondscoach Frank de Boer. ,,Wij, ik spreek namens de KNVB, vinden dat ze recht hebben op een kwartiertje koffiepauze om 14.00 uur. En dat kwartier moet exclusief de tijd die ze nodig hebben om uit de nok van het stadion te komen zijn.”

Slechte catering

Volgens verdediger Matthijs de Ligt is er wel meer voor verbetering vatbaar in het emiraat. ,,Ik heb me laten vertellen dat de kwaliteit van de catering in de stadionkantines onder de maat is. De koks gebruiken veel te veel olie in de salades. En de koffie is niet om te drinken. Dat is voor mij een mysterie: dat de kwaliteit van de koffie in een land als Italië veel beter is dan daar. En ik kan het weten, want ik ben regelmatig in Italië.”

Aanvoerder Georginio Wijnaldum hoopt dat de actie van Oranje een eye-opener is. “De wereld kan niet langer wegkijken van wat er in Qatar gebeurt. Er moet daar echt iets veranderen, anders wordt het volgend jaar geen feestelijk WK. Ik weet ook nog niet of wij daar wel actief moeten zijn, maar dat hangt ook van het resultaat van vanavond af. Als we vandaag verliezen, gaan we al met een straatlengte achterstand naar Gibraltar, onze tegenstander van dinsdag.”

Aanvoerder Wijnandum vraagt de arbiter naar het menu. Beeld: NOS.nl

We hebben een aantal stadionbouwers gevraagd naar hun reactie op het statement van Oranje, maar de ons bekende nummers waren niet meer in gebruik.

Deel dit artikel: