Vanavond in Andere Tijden Sport: voetbal, een vergeten volkssport

Je hebt er de afgelopen tijd misschien weleens iets over gehoord of gelezen: voetbal. Dit zal met name de jongere generatie weinig zeggen, maar er was een tijd dat deze sport immens populair was. Andere Tijden Sport blikt vanavond terug op dit Oud-Hollandse volksvermaak.

Stel je eens voor: je hebt een stuk gras met kalklijnen en doelen erop. Daarop staan twee ploegen van elk tien veldspelers die achter een leren bal aan rennen en twee keepers die proberen de bal uit hun doel te houden. Het team dat de meeste doelpunten maakt wint. Dat is het principe van voetbal, een vergeten sport, in een notendop.

,,Tegenwoordig voetbalt er niemand meer, maar er was een tijd dat voetbal heel populair was”, zegt Tom Egbers, presentator van het programma Andere Tijden Sport. ,,Gelukkig hebben we de hand weten te leggen op unieke videobeelden uit vervlogen tijden. Die komen vanavond in een speciale aflevering voorbij.

Een spelsituatie waarin een voetballer op het doel schiet. Of deze poging doeltreffend was, konden we niet achterhalen.

Voetballiederen
Volgens Egbers hielden vroeger veel mensen van voetbal. ,,In Nederland had je bijvoorbeeld de eredivisie. In zogenaamde amfitheaters werden wedstrijden gespeeld, met veel mensen op de tribune. Die zongen voetballiederen als ‘Op een slof en een oude voetbalschoen’ en ‘Luinge hoerenjong’, en juichten bij doelpunten of als hun rivaal het kampioenschap op de laatste speeldag verspeelde.”

,,Maar soms was er ook verbroedering”, vervolgt de presentator. ,,Iedere paar jaar had je in de zomer een Europees kampioenschap of een wereldkampioenschap, gespeeld door nationale elftallen. Heel af en toe deed Nederland daar ook aan mee. Mensen gingen dan in het oranje de straat op en en vierden massaal feest. Je kon dat een beetje vergelijken met Koningsdag, al zat dat historische feest veel mensen ook niets zeggen.”

Praatprogramma’s
In Andere Tijden Sport komen niet alleen spelmomenten voorbij. ,,Ook journalisten en studiogasten namen het spelletje erg serieus. Zo werd er op elke zondagavond in een studio een klein uurtje over Ajax, een club uit Amsterdam, gepraat. En het grappige was: dat werd ook nog live uitgezonden. Dat programma heette, heel origineel, Studio Voetbal. Bizar natuurlijk.”

Hoewel voetbal een enorme populariteit genoot, kwam er een abrupt einde aan. Egbers: ,,Op een gegeven moment bedacht de KNVB – de overkoepelende voetbalbond in Nederland – dat het totaal onnodig was om achter een bal aan te rennen. Zij bepaalden gewoon zelf hoe competities gingen eindigen. Toen was iedereen eigenlijk wel klaar met voetbal.”

Deel dit artikel: