Vur Welleke Club Bende Gai nieuwe nummer 1 van Top 2000

Eindelijk is Bohemian Rhapsody van Queen van de troon gestoten. Het lied Vur Welleke Club Bende Gai van De Vender is dit jaar de verrassende nummer één van de Top 2000. Het is tevens de hoogste nieuwe binnenkomer in de hitlijst.

Meezingbaar
Muziekkenner Leo Blokhuis begrijpt wel dat veel mensen begin december op het chanson stemden. ,,Het lied ligt prettig in het gehoor en is uiterst meezingbaar, maar componist De Vender gaat toch de diepte in. Zo bezingt hij het bekritiseerde lik-op-stukbeleid in zijn thuisland (De dader wordt gevat en onmiddellijk bekeurd), maar ook het dubieuze strafrechtsysteem in bredere zin wordt op de korrel genomen, getuige de haast poëtische frase We hebben de miste rooie kaarten van heul Nederland. Blijkbaar herkennen veel stemmers zich daarin.”

Omarmd door Helmond Sport
Vur Welleke Club Bende Gai is een vrij recente compositie. Het wordt gebruikt als clublied van Helmond Sport, al weet zanger De Vender niet waarom. ,,Ik heb het nooit geschreven met Helmond Sport in mijn achterhoofd. Ik heb ook helemaal niets met Helmond Sport of zo. Leuk dat die club mijn lied heeft omarmd is het natuurlijk wel. Ik heb het daarom ook weleens in het stadion gezongen.”

De Vender zingt zijn meesterwerk in een volgepakt Lavans Stadion. Foto: Wim van den Broek

Eer
Multi-instrumentalist De Vender zegt het een eer te vinden dat zijn lied nu de Top 2000 aanvoert. ,,Het doet me natuurlijk goed, al is voorzichtigheid natuurlijk op zijn plaats. Ook al word ik nu in één adem genoemd met Freddie Mercury; je kunt ons natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Want Freddie kan niet zeggen dat hij ooit in het Lavans Stadion heeft opgetreden.”

Deel dit artikel:
%d bloggers liken dit: