Burgemeester Jorritsma klaar met geclaxonneer piloten wanneer hij over landingsbaan Eindhoven Airport rijdt

Dat burgemeester zijn een zware taak is, heeft John Jorritsma de laatste tijd meermaals ontdekt. De Eindhovense burgervader wordt in zijn werk gehinderd door piloten die claxonneren wanneer hij over de landingsbaan van Eindhoven Airport rijdt. Hij roept luchtvaartmaatschappijen op om hun gezagvoerders in het gareel te houden.

,,Afgelopen week was ik op weg naar een zakelijke afspraak en reed ik over de start- en landingsbaan, zoals ik wel vaker doe als het druk is op de A2. Vanuit het niets dook er een Ryanair-toestel in mijn achteruitkijkspiegel op. Het bleef kort achter me rijden, wat buitengewoon irritant was. Ik gebaarde nog dat hij rustig aan moest doen en deed zelfs een zogeheten brake test, maar toen begon hij te claxonneren en probeerde hij me met lichtsignalen te intimideren. Erg vervelend”, klaagt Jorritsma.

Bestuurder Jorritsma (rechts) wordt gehinderd door een vliegtuig dat van links komt. Beeld: YouTube: Captain Joe / Paint

Asociaal vlieggedrag

Dit voorval staat niet op zichzelf, meldt de populaire burgemeester. ,,Het aantal gevallen neemt een vlucht en dit is al het zoveelste voorbeeld van asociaal vlieggedrag. Piloten die bumperkleven, me proberen in te halen tijdens hun startprocedure, me geen voorrang verlenen tijdens het taxiën of de landingsbaan verlaten zonder richting aan te geven: ik heb het allemaal meegemaakt. Het is heel simpel: ik ben bevoegd om te rijden waar ik maar wil, zeker in mijn eigen stad. Dit moet afgelopen zijn.”

Daarom heeft Jorritsma hoogstpersoonlijk een pittige mail gestuurd naar alle maatschappijen die vliegen op Eindhoven. ,,Daarin vraag ik ze om hun captains op te voeden en wanneer ze een blauwe Audi e-tron zien rijden uit te wijken naar een ander vliegveld, zoals Düsseldorf, Volkel of desnoods Girona. Het boeit me niet waar ze landen, als ze mij maar niet hinderen.”

John Jorritsma tijdens een recente shoot. Foto: The Public Relation Department (กรมประชาสัมพันธ์), CC BY 3.0 TH en Gemeente Eindhoven via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Interne memo

Een woordvoerder van Transavia heeft begrip voor Jorritsma. ,,Van de ene kant snap ik dat het verwarrend is voor onze piloten, want een Audi is geen vliegtuig. Maar wie zijn wij om John Jorritsma tegen te spreken? We hebben een interne memo in onze kantine opgehangen en gaan ervan uit dat we hem niet meer tot last zullen zijn.”

Voor Jorritsma is de zaak daarmee afgehandeld. ,,De komende weken zal ik sowieso weinig last van piloten hebben, want ik vlieg voor twee weken naar Tenerife. Natuurlijk vanaf Eindhoven Airport, want daar kan ik gewoon op de taxibaan parkeren.”

Deel dit artikel: