Donyell Malen van zuurstof af na uitputtingsslag tegen Tsjechië; vermoeide spits maakt het goed

Na de tegenvallende EK-uitschakeling van gisteravond is er gelukkig ook goed nieuws uit het Oranjekamp: Donyell Malen is van de zuurstof en maakt het naar omstandigheden goed. De geprezen coach Frank de Boer haalde de oververmoeide aanvaller na 56 minuten naar de kant en Malen moest uit voorzorg een nachtje in het ziekenhuis blijven. 

Na krap een uur spelen besloot Frank de Boer om zijn leeggespeelde aanvaller te wisselen voor Quincy Promes. Daarmee kwam een grote wens van het Nederlandse volk in vervulling; De Boers 17 miljoen collega-bondscoaches riepen al na een half uur op om Malen te wisselen voor publiekslieveling Promes.

Uiteindelijk greep De Boer in, maar het was rijkelijk laat. Met de tong op de schoenen verliet de PSV’er het veld. Hoewel hij bij bewustzijn was, ging de spits toch een nachtje ter observatie naar het ziekenhuis waar hij zuurstof kreeg toegediend. Maandag mocht hij, net als zijn teamgenoten, naar huis.

Donyell Malen arriveert vermoeid aan de zijlijn. Beeld: NOS

Hangmat

Malen kon kort na zijn ontslag uit het hospitaal alweer praten. ,,Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n krachtinspanning heb geleverd. Bijna een uur voetballen, dat is niet niets voor mij. Ik ben het bij mijn club PSV ook niet gewend om zo lang te voetballen. Ik riep het tijdens de wedstrijd al regelmatig naar de bank: ‘Wissel me voor Wout, Quincy of Ruud van Nistelrooij.’ Ik was dan ook blij toen ik eindelijk naar de kant mocht. Ik ben kapot en ik ga de rest van de zomer in een hangmat liggen.”

Toch was niet iedereen lovend over de wissel. Zoals oud-bondscoach Dick Advocaat. ,,Je haalt op een EK, tegen Tsjechië, je gevaarlijkste man eraf voor iemand die er werkelijk helemaal niks van kan. Dan ben je in mijn ogen bondscoach-onwaardig.”

Deel dit artikel: