Elfstedentocht wordt komende zondag verreden – rechter veegt verbod van tafel

It giet oan: komende zondag, bij een temperatuur van achttien graden en een zonnetje, wordt de Elfstedentocht verreden. De organisatie had eerder een streep door de Tocht der Tochten gezet vanwege coronabesmettingsgevaar, maar de rechter vindt dat de legendarische schaatstocht toch door mag gaan.

Volgens de rechtbank is het belangrijk dat er in deze tijd iets is om naar uit te kijken. ,,De huidige tijd vraagt veel van ons allemaal. Eén Elfstedentocht moet kunnen. Het is buiten, dus de kans op besmettingen is niet zo groot. Bovendien wil Thierry Baudet graag dat het doorgaat en zijn wil is de hoogste rechtsbron die we in ons land kennen.”

Het ijs op de Bonkevaart is momenteel uitstekend. Foto: Wikimedia CC/Bakyedevries via CC BY 3.0

Brandend kruisje

Schaatsvereniging De Friesche Elf Steden reageert gematigd positief op het nieuws. ,,Eigenlijk zitten we helemaal niet te wachten op al dat luidruchtig volk uit de Randstad in onze provincie, maar goed. We zien ook wel dat we hiermee een hoger doel dienen: de politieke agenda van FvD. Om deze tocht een speciaal, lekker fascistisch Baudet-tintje te geven, krijgen deelnemers die de finish halen een brandend Elfstedenkruisje. Zo komt de sfeer er automatisch in.”

IJs en weder dienende wordt de Elfstedentocht komende zondag verreden. Volgens het organiserend comité is de kwaliteit van het ijs nog niet optimaal, maar zijn de vooruitzichten goed. ,,Hier en daar vertoont het ijs nu nog wat scheuren. Maar vanaf woensdag klimt de temperatuur boven de tien graden, dus we verwachten dat de scheuren dan snel zullen verdwijnen.”

Deel dit artikel: