Elkerliek Ziekenhuis in Helmond verder als luchtvaartmaatschappij

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond wil verder als luchtvaartmaatschappij. Op die manier hoopt het hospitaal ook in aanmerking te komen voor 3,4 miljard euro staatssteun, net als KLM. Het geld gaat vooral op aan bonussen voor medewerkers.

Het Elkerliek is nu nog geclassificeerd als ‘algemeen ziekenhuis’. Niet meer voor lang, als het aan de directie ligt. ,,We hebben een verzoek ingediend om onze SBI-code te wijzigen naar die van luchtvaartmaatschappij. Dat klopt ook wel: onze traumaheli vervoert regelmatig mensen door de lucht. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, rekenen we erop dat we ook een paar miljard euro aan staatssteun krijgen, zodat we kunnen overleven in deze moeilijke tijden.”

De ontwikkeling van het Elkerliek Ziekenhuis neemt een vlucht. Foto: Wikimedia CC/Rosemoon onder CC BY 3.0-licentie.

Bestemming

Voor het extra geld heeft het ziekenhuis al een bestemming in gedachten. ,,We willen ongeveer 400 miljoen euro investeren in een landingsbaan en nieuw personeel. Vooral om stewardessen en piloten zitten we verlegen. Van het restant kunnen wij onze medewerkers die in hun werk te maken hadden met de uitbraak van het coronavirus een fatsoenlijke bonus geven. Duizend euro en een applaus is leuk, maar staat niet helemaal in verhouding tot al hun extra uren.”

De ziekenhuisdirectie benadrukt dat patiënten na de wijziging nog steeds naar het Elkerliek kunnen komen om zorg te ontvangen. ,,Ze moeten alleen wel online inchecken en eventueel alvast aangeven of ze bij het raam willen liggen of niet. Een applaus na een geslaagde operatie is niet verplicht.”

Deel dit artikel: