Eredivisie vrouwenvoetbal mag toch doorgaan: ‘Heeft met sport niets te maken, dus het mag’

De seinen staan op groen: de eredivisie voetbal voor vrouwen kan toch gewoon doorgaan. Niet omdat vrouwelijke voetbalsters dezelfde status krijgen als hun mannelijke collega’s, maar omdat vrouwenvoetbal volgens minister Tamara van Ark (Sport) niets met sport te maken heeft.

De KNVB wilde de vrouwencompetitie stilleggen, omdat die niet onder de noemer ‘betaald voetbal’ zou vallen. Daarop reageerden de vrouwen nogal gepikeerd. Gelukkig mogen ze hun hobby toch blijven uitoefenen. Minster Van Ark: ,,Ik heb me verdiept in het vrouwenvoetbal en moet concluderen dat het niets met sport te maken heeft, waardoor het mag. Eigenlijk ben ik als minister van Sport ook niet bevoegd om er iets over te zeggen, maar wegens het ontbreken van een minister van Spel heb toch maar advies uitgebracht: vrouwelijke voetbalsters mogen gewoon op het veld een balletje trappen, zolang ze maar voldoende afstand houden.”

Lieke Martens oefent haar hobby uit. Foto: Ailura, CC BY-SA 3.0 AT, CC BY-SA 3.0 at, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61698194

Hooguit vier speelsters

Er zijn wel wat zaken waar de vrouwen rekening mee moeten houden. Zo mogen er maximaal vier speelsters per team meedoen. Minister Van Ark: ,,Aangezien er per elftal hooguit vier speelsters zijn die iets met een bal kunnen, denk ik dat dit het niveau alleen maar ten goede komt. Ook zijn er geen supporters welkom, maar dat is een formaliteit. Zeg nou zelf: niemand gaat vrijwillig naar voetballende vrouwen kijken.”

PSV-keepster Sari van Veenendaal kan niet wachten om de handschoenen weer aan te trekken. Ze is blij met het besluit: ,,Mooi dat we eindelijk dezelfde waardering hebben als frisbeeënde mannen.”

Deel dit artikel: