FIFA onderzoekt wangedrag Argentinië: mogelijk toch halvefinaleplaats Oranje

Mogelijk speelt het Nederlands elftal morgenavond toch de halve finale van het WK. De FIFA is namelijk een onderzoek gestart naar het gedrag van Argentinië tijdens de kwartfinale van vrijdag. Ook zou arbiter Antonio Mateu Lahoz grove fouten hebben gemaakt.

FIFA-president Gianni Infantino, maandagochtend: ,,Duidelijk is dat er dingen niet goed zijn gegaan en dan heb ik het niet alleen over onze keuze om het WK in Qatar te organiseren. Zo had Messi inderdaad rood moeten hebben, liep een Argentijn tijdens de penalty van Messi te vroeg in waardoor Andries Noppert de verkeerde hoek koos en had Otamendi in de tweede helft bestraft moeten worden met een gele kaart in combinatie met dwangverpleging. Dat is niet gebeurd en dat heeft de wedstrijd best beïnvloed.”

Een van de vele discutabele momenten: een Argentijn loopt te vroeg in. Beeld: Twitter/Maarten Wijffels

Mogelijke diskwalificatie

Infantino vervolgt: “De FIFA staat voor eerlijkheid en transparantie. Het kan niet zo zijn dat een land profiteert van onrechtmatigheden. De regels zijn er niet voor niets. Daarom stellen we een redelijk onafhankelijk onderzoek in. Wat mij betreft zijn er drie uitkomsten mogelijk: De penalty van Messi moet over, Argentinië wordt gediskwalificeerd wegens grove schendingen van de reglementen óf de Argentijnse bond betaalt de FIFA een flinke smak geld in ruil voor een halvefinaleplaats. We proberen het onderzoek vóór dinsdag af te ronden, want dan speelt Nederland of Argentinië de halve finale tegen Kroatië.”

WK handbal

Mocht Argentinië inderdaad gediskwalificeerd worden, dan zal de nationale bond niet tegen die beslissing in beroep gaan, meldt een woordvoerder. ,,In dat geval richten we ons volledig op het WK handbal, dat op 12 januari in Denemarken begint. Lionel Messi heeft al laten zien dat hij ook in die sport uitblinkt.”|

Deel dit artikel: