Gemeente Helmond neemt maatregelen tegen drukte op terrassen: cafés moeten verplicht Heineken schenken

Vrolijk pimpelende mensen, overvolle terrassen, (slecht) gezang en veel te weinig onderlinge afstand: zo gaat het er de laatste weken aan toe in het uitgaansgebied van Helmond. De gemeente is daar helemaal klaar mee en daarom komen ze met een noodmaatregel om bezoekers te weren: de horeca in het centrum mag alleen nog maar Heineken schenken.

,,Met name op het Havenplein is het té druk, té gezellig en mensen staan zowat tegen elkaar aan”, zo vat burgemeester Elly Blanksma de problematiek samen. ,,Het aantal mensen dat anderhalve meter afstand houdt, is op de vingers van één hand te tellen en dat zijn volgens mij vooral koppels met relatieproblemen. We willen niet dat er in Helmond hetzelfde gebeurt als in bijvoorbeeld Amsterdam: mondkapjes, massademonstraties en misplaatste arrogantie. Daarom passen nu alleen keiharde maatregelen: de horeca mag voorlopig alleen nog maar pils van Heineken schenken. Dat is trouwens ook Amsterdams, maar een alternatief hadden we zo snel niet.”

De 1,5 meter afstand is ver te zoeken op het Havenplein. Wel moeten we hierbij vermelden dat dit een archieffoto uit 2018 is.

Mondkapjes

Blanksma beseft dat dit besluit ver gaat. ,,Veel mensen zullen nu bij de Torro-supermarkt een krat Pitt kopen en in hun voortuin een feestje bouwen. Het zal de horeca veel omzet schelen. Maar als we de lokale regels niet aanscherpen, loopt het uit de hand en moeten mensen straks mondkapjes dragen. Dat is helemáál lastig drinken natuurlijk.”

De gemeente Helmond wil eind augustus evalueren wat de effecten van de Heinekenregel zijn. Blanksma: ,,Mocht dan blijken dat het toch te druk blijft, dan gaan we daarnaar handelen. Waaraan je dan moet denken? Nou, bijvoorbeeld aan een podium op het plein, waarop afwisselend Jan Smit, André Hazes en René Froger optreden.”

Woedend

Veel caféhouders, vooral Bavariaschenkers, zijn woedend over de maatregel. Alleen Willy de Neef van café De Vlinder is enthousiast: ,,Normaal schenk ik altijd Amstel, dus dan is Heineken nog best wel een vooruitgang!”

Deel dit artikel: