Helmond zet weergoden in om nieuwe rellen te voorkomen

De gemeente Helmond heeft vrijdagavond grof geschut ingezet om nieuwe rellen in de binnenstad te voorkomen. Op bevel van burgemeester Blanksma ging het een uur lang stevig regenen. Met succes: binnen no-time waren alle amokmakers van straat.

De sfeer in Helmond is al de hele week grimmig. Dat komt door niet nader te specificeren jongeren, . Zij gingen tot twee keer toe massaal met elkaar op de vuist. Dat mag natuurlijk niet zolang de anderhalvemetermaatregel van kracht is, al is niet uit te sluiten dat het om familieleden gaat.

Vrijdagavond was het opnieuw niet bovengemiddeld gezellig in de binnenstad. Opnieuw gingen jongeren de straat op, zonder redelijk doel. Toen zelfs bevelen van Helmondse stadswachten – die bekendstaan om hun meedogenloze wijze van ingrijpen, vergelijkbaar met de Spaanse Guardia Civil – niets uithaalden, greep burgermoeder Blanksma in. Op haar commando ontstond er een wolkbreuk. Daardoor stond de Heistraat en omgeving binnen een paar minuten geheel blank en keerde de rust terug in het gemoedelijke winkelhart van Helmond.

Een man in Manchester United-shirt probeert een gaatje te vinden in de vijandelijke defensie. Foto: Chiel Timmermans/ED

Geen andere optie

De burgemeester verklaarde geen andere keuze te hebben. ,,Het inzetten van de weergoden is een niet-alledaagse maatregel, maar ik had weinig keus. Vanwege de aanhoudende droogte geldt nog steeds het advies om zuinig te zijn met water, dus het gebruik van waterkanonnen was niet echt een optie. Ik wil alle jongeren direct waarschuwen: blijf weg uit de binnenstad en het liefst ook uit andere wijken van de stad, want we hebben nog veel meer neerslag achter de hand.”

Volgens critici is de gemeente Helmond veel te ver gegaan door weerselementen in te zetten tegen goedwillende jongeren. Blanksma weerspreekt dat: ,,Ik beroep me op noodweer.”

Deel dit artikel: