Huldiging Ajax-vrouwen verplaatst naar Eindhoven: ‘Kunnen hier wel een feestje gebruiken’

De voetbalvrouwen van Ajax krijgen tóch hun kampioensfeestje. Niet in hun eigen stad Amsterdam, maar in Eindhoven. Komende pinkstermaandag om 11.00 uur begint het feest op het Stadhuisplein.

Het vrouwenteam van Ajax werden op 7 mei van dit jaar kampioen door in de laatste minuut met 1-6 van PEC Zwolle te winnen. De godendochters hoopten op een huldiging op het sfeervolle parkeerterrein P2 nabij de ArenA, maar dat ging niet door. Binnen Ajax had niemand zin in een feestje, volgens directeur Edwin van der Sar. “Het is allemaal wel leuk en aardig, die vrouwen op het veld, maar met voetbal heeft het natuurlijk niet zo gek veel te maken. Dat elftal is ooit in het leven geroepen door Marc Overmars. Sinds zijn vertrek is er niemand meer die er nog serieus naar omkijkt.”

Momentum weg

Ook de gemeente Amsterdam voelde niks voor de festiviteiten. “Toen we in de gaten kregen dat dit Ajax kampioen was geworden, waren we al ruim twee weken verder. Toen was het momentum wel een beetje weg. Met alle respect: niemand in Amsterdam zit te wachten op juichende en chardonnay drinkende vrouwen in Ajax-shirt op het podium. Al zijn we in Amsterdam ook wel een beetje verwend met de prestatie van het mannenteam natuurlijk”, verklaart burgemeester Femke Halsema.

De Amsterdamse goudhaantjes krijgen toch hun verdiende huldiging. Beeld: YouTube/AT5

Niet kieskeurig zijn

Toen de Eindhovense burgervader Jeroen Dijsselbloem doorkreeg dat er geen feestje in Amsterdam was, bood hij aan de huldiging in zijn stad te willen organiseren. Dat de huldiging van een Amsterdamse landskampioen in Eindhoven plaatsvindt, mag best opmerkelijk heten. Toch is daar een goede reden voor, vindt hij. “Het klopt dat Ajax weinig met Eindhoven heeft. Maar er is op PSV-gebied in Eindhoven momenteel zó weinig te vieren, dat we niet te kieskeurig willen zijn. We kunnen hier dus wel een feestje gebruiken, ongeacht de aanleiding. Daarom is op tweede pinksterdag de huldiging en iedereen is welkom.”

Platte kar

De huldiging inclusief balkonscène vindt vanaf 11.00 uur plaats op het Stadhuisplein. Vroeg, vindt ook Dijsselbloem. “Maar er vindt aansluitend ook nog een rondrit met de platte kar plaats en met al die vrouwen daarop zullen ze vast wel verdwalen. Daarnaast moeten de dames op tijd weer terug in Amsterdam zijn om te kunnen koken. Bovendien moeten ze dinsdag weer gewoon werken.”

Deel dit artikel: