KNMI waarschuwt voor gladheid in grote steden wegens inzet waterkanonnen na Frankrijk – Marokko

Verkeersdeelnemers die donderdagochtend in de grote steden de weg op moeten, kunnen maar beter rekenen op gladheid. Volgens het KNMI is er een behoorlijke kans op de inzet van waterkanonnen en blusvoertuigen na de wedstrijd Frankrijk – Marokko. Wanneer dat water bevriest, kan het spiegelglad worden.

,,Onze pluim laat zien dat de kans op rellen in de grote steden na Frankrijk – Marokko vrij groot is: naar schatting tussen de 55 en 100 procent”, zegt een KNMI-woordvoerder. ,,Wint Marokko, dan gaan er waarschijnlijk Marokkanen de straat op om het te vieren. Verliest Marokko, dan gaan er waarschijnlijk ook Marokkanen de straat op, maar dan niet om het te vieren. Het zou niet de eerste keer zijn dit WK dat de politie en brandweer waterkanonnen en blusvoertuigen inzetten. Met deze temperaturen kan het water bevriezen met alle gevolgen van dien.”

Een waterkanon in warmere tijden. Foto: Flickr/Roel Wijnants via CC BY-NC 2.0)

Rustig aan

De politie zegt er rekening mee te houden dat ze vanavond in actie moet komen. ,,We hebben de tanks van sommige waterkanonnen preventief gevuld met antivriesvloeistof, maar de meeste kanonnen spuiten gewoon water. Daarom adviseren we iedereen die donderdag de weg op moet, om het rustig aan te doen.”

Overigens hebben tientallen in Nederland wonende Fransen al aangekondigd te gaan protesteren tegen het gebruik van waterkanonnen, mocht hun land vanavond verliezen van Marokko. Zij gaan na de wedstrijd de straat op met borden met daarop de tekst ‘Non de canon‘.

Deel dit artikel: