Maarten van der Weijden door ijs gezakt – Elfstedentocht eindigt in drama voor eigenwijze schaatser

De Elfstedentocht is voor Maarten van der Weijden geëindigd in een drama. Al snel na de start bleek het ijs nog niet dik genoeg te zijn, wat resulteerde in een nat pak voor de eigenwijze schaatser.

Snel gedaan
Vrijdagmiddag rond 17.30 uur startte Van der Weijden aan zijn tweehonderd kilometer lange schaatstocht. Tenminste, die afstand afleggen was het doel. In werkelijkheid was het al veel eerder gedaan. Amper tweehonderd meter na de start begaf het ijs het en plonsde de marathonschaatser in het ijskoude water. Aanwezige duikers visten hem daar snel uit en reikten hem een kop erwtensoep aan.

De rayonhoofden hadden de Brabander al gewaarschuwd voor mogelijk zwak ijs. ,,Vanmorgen bleek dat het ijs lang nog niet overal vijftien centimeter dik was”, aldus Wiebe Wieling, voorzitter van De Friesche Elf Steden. ,,We vonden het dan ook niet verstandig dat de heer Van der Weijden de ijzers onder bond en richting Leeuwarden reed, maar we konden het hem helaas niet verbieden.”

Het drama in beeld: Maarten van der Weijden eindigt in het water. Beeld: YouTube/NOS

Nieuwe poging
Eenmaal opgedroogd toonde Van der Weijden zich een goed verliezer. ,,Het was natuurlijk een risico om het ijs op te gaan. Maar als je blijft wachten tot de omstandigheden perfect zijn, kom je nooit ergens. Ik had gehoopt dat het ijs me zou houden. Helaas zijn mijn plannen in het water gevallen, maar ik garandeer je dat ik sterker terugkom en binnenkort een nieuwe poging ga wagen om als eerste over de Bonkevaart te glijden.”

Of die nieuwe poging deze maand nog kan plaatsvinden, is nog hoogst onzeker. IJskenner Wieling: ,,Komende week kan het kwik oplopen tot 36 graden. Normaal gesproken is dat funest voor de kwaliteit van het ijs.”

Deel dit artikel: