Maarten van der Weijden moet opnieuw beginnen – stempels marathonzwemmer blijken niet watervast

Een behoorlijke tegenslag voor Maarten van der Weijden. De langeafstandszwemmer kwam er na ruim honderd kilometer achter dat de acht stempels, die hij in de eerste helft van zijn Elfstedentocht verzamelde, niet meer zichtbaar waren, omdat de organisatie geen watervaste inkt had gebruikt. Daarom moet Van der Weijden opnieuw beginnen.

Stempels verdwenen
,,Toen ik vanmiddag (zondagmiddag, red.) in Franeker de rechtermouw van mijn swimsuit oprolde om stempel nummer negen op mijn arm te laten drukken, zag ik dat de acht eerdere stempels niet meer te zien waren. Ik maakte daar een opmerking over tegen iemand van de organisatie. En even later hoorde ik via mijn coach dat de organisatie wist wat er fout was gegaan. Ze hadden stempelinkt gebruikt die niet waterbestendig was.”

Van der Weijden staakte abrupt zijn tocht en draaide 180 graden om. ,,Doorzwemmen was geen optie meer. In de reglementen staat duidelijk dat je bij de finish alle stempels moet kunnen tonen. Dat is de enige manier voor de wedstrijdleiding om te controleren dat je de hele afstand hebt overbrugd, want volgens mij worden er geen opnames van mijn zwemtocht gemaakt.”

Maarten van der Weijden bij de negende stempelpost.

Nieuwe start
Momenteel is de topzwemmer onderweg naar het beginpunt. Daar hoopt hij maandagavond aan te komen. ,,Als ik daar ben aangekomen, eet ik snel een frietje en ga ik meteen weer van start. Ik hoop wel dat er tegen die tijd watervaste inkt bij de stempelposten is aangekomen, anders blijf ik bezig. Of ik boos ben op de organisatie? Welnee, een foutje is menselijk. Het komt me zelfs wel goed uit dat ik een paar dagen langer dan gepland in het water lig. Want wat moet je anders doen met de temperaturen die ze voor komende week voorspellen?”

Wil je Maarten van der Weijden steunen na deze tegenvaller? Dat kan hier.

Deel dit artikel: