Mathieu van der Poel gaat weer veldrijden: ‘Wielrennen is niks voor mij’

Mathieu van der Poel stopt met wielrennen. De 24-jarige veldrijder en mountainbiker flirtte de afgelopen maanden met het wielrennen op de weg, maar de gehoopte successen bleven uit. Daaruit trok hij zijn conclusies. 

Nieuwe uitdaging
Van der Poel maakte een veelbelovende entree in het professionele veldrijden; in 2015 werd hij wereldkampioen. Ook in de jaren daarna was hij nauwelijks te verslaan op de onverharde weg. ,,Daarom zocht ik een nieuwe uitdaging en dat is wielrennen op de weg geworden. Het leek me interessant om te zien hoe ver ik, als veldrijder en mountainbiker, kon komen op de geasfalteerde wegen. Nu moet ik concluderen dat wielrennen niks voor mij is”, schrijft de sporter op zijn blog.

Mathieu van der Poel keert terug naar zijn oude liefde. Foto: Wikimedia CC/S. Yuki

Naïef
Waarom het wielrennen niet bracht wat hij ervan hoopte, beschrijft Van der Poel ook. ,,De concurrentie in de wielersport is véél sterker. En je hebt daar specialisten: sprinters, klimmers, vluchters, meerenners – noem maar op. Ik ben van nature een allrounder. In het veldrijden kun je met die eigenschappen koersen winnen, maar op de weg kun je dan écht het verschil niet maken. Achteraf gezien was ik misschien wat naïef om te denken dat ik als wielrenner potten kon breken, maar dat was ook jeugdig enthousiasme.”

Mathieu van der Poel deed vanmiddag nog mee aan de Amstel Gold Race, maar boekte daarmee geen opzienbarend resultaat. ,,Dat was het doel ook niet. Ik wilde nog één keer een wielerwedstrijdje rijden voordat ik me weer ga richten op het veldrijden. Want dat is toch echt meer mijn ding.”

Deel dit artikel: