Megaorder voor Vlisco: Helmonds bedrijf maakt XXL-mondkapjes voor Amsterdammers

Het was een mooie dag voor het Helmondse bedrijf Vlisco. Vrijdag kreeg de textielfabrikant de opdracht om mondkapjes te produceren voor alle inwoners van Amsterdam. Om aan die omvangrijke vraag te kunnen voldoen, heeft Vlisco alle verloven ingetrokken.

Donderdag werd bekend dat er in Amsterdam een mondkapjesplicht gaat gelden en dat de gemeente Amsterdam – die bekendstaat om haar adequate reactie op de virusuitbraak – aan iedere inwoner een mondkapje verstrekt. Daarop reageerde Vlisco direct, met een scherpe offerte aan de gemeente Amsterdam. ,,Die opdracht wilden we graag binnenhalen. Niet alleen omdat het om ruim 800.000 kapjes gaat, maar ook omdat er nogal wat stof nodig is. Amsterdammers staan namelijk, geheel in tegenstelling tot Helmonders, niet bekend om de bescheiden maat van hun mond. Dat maakt het een flinke opdracht”, zegt Vlisco-directeur Django Plugers.

Aan de slag

Vrijdag rolde de fax met de order uit de fabrieksfax. Plugers: ,,We hebben er een borrel op gedronken en zijn meteen aan de slag gegaan. Om op tijd te kunnen leveren, hebben we alle medewerkers teruggeroepen van vakantie. Dat was gelukkig niet heel lastig, want de meeste mensen brengen de vakantie gewoon door in hun voortuin. Dit weekend draaien we door en maandag gaat de eerste deellevering naar Amsterdam. Later komende week volgt de rest.”

Volgens Vlisco zijn de mondkapjes perfect recyclebaar. ,,Wanneer de draagplicht voorbij is, kunnen de mensen op onze website een patroon downloaden. Van een mondkapje voor een Amsterdammer kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een kinderjurkje of kookschort maken. En dan houd je nog stof over ook.”

Deel dit artikel: