Nederlands elftal groots onthaald in Amsterdam na succesvol EK

Oranje is weer terug in eigen land en dat wilden we massaal weten ook. Honderdduizenden uitzinnige fans trakteerden spelers en staf maandagavond op een groots onthaal. Vooral langs de Amsterdamse grachten kon je tijdens de rondvaart over de hoofden lopen.

Bondscoach Frank de Boer genoot zichtbaar van het enthousiasme. ,,Prachtig om te zien dat het zo leeft. Tijdens onze poulewedstrijden was de ArenA maar voor een derde gevuld, maar blijkbaar hebben we toch iets losgemaakt. Dan is het mooi dat er zo veel mensen naar het centrum zijn gekomen om ons te begroeten.”

De Boer vindt dat zijn ploeg boven verwachting heeft gepresteerd. ,,We hebben het de Tsjechen ontzettend lastig gemaakt. Dat is een absolute topploeg; als je Duitsland uit het toernooi wipt, kun je echt wel wat. Dat was weliswaar in 2004, maar toch. Met wat meer geluk hadden we misschien zelfs kunnen scoren, maar ik ben allang blij met dit resultaat.”

Uitzinnige fans juichen hun helden toe. Beeld: YouTube/Dave Bleeker

Weghorst geëmotioneerd

Aanvaller Wout Weghorst raakte zelfs – en dat is zeldzaam – geëmotioneerd bij het zien van zó veel supporters langs de kant. ,,Dit is geweldig om te zien. Het doet ook wel iets met je als speler, zó lang van huis zijn en dan deze mensenmassa. We horen gewoon tot de beste zestien landen van Europa. Daar kun je mee thuiskomen en dat hebben we dus ook gedaan.”

Na de heldenontvangst op Schiphol en de feestelijke tocht door de grachten van Amsterdam vertrok de Oranjeselectie nog naar het Museumplein waar de spelers een voor een werden geëerd. Alleen Donyell Malen liet dat gedeelte aan zich voorbij gaan; hij was nog te vermoeid na zijn krachtsinspanning van zondagavond en komt momenteel in Huize Avondrood op krachten.

Deel dit artikel: