Nederlands elftal speelt tegen Senegal op regenboogsokken

In een aangepast tenue probeert het Nederlands elftal vanavond af te rekenen met Senegal en de FIFA. Oranje speelt op speciale regenboogsokken.

Reden is dat de FIFA dreigt om aanvoerder Virgil van Dijk een gele kaart te geven wanneer hij een OneLove-aanvoerdersband draagt. “Ik dacht altijd dat de FIFA heel veel gaf om mensenrechten en de songteksten van mede-belastingontduiker Bono, maar blijkbaar is dat toch niet helemaal zo”, aldus bondscoach Louis van Gaal. “Hoe dan ook: het is niet heel handig als we met een gele kaart beginnen, dus we zien af van de veelbesproken aanvoerdersband. Daarom spelen we op regenboogsokken; daar heeft de FIFA niets over gezegd.”

Het aangepaste tenue waarin Oranje tegen Senegal speelt. Beeld: KNVB

Jasper Cillessen

Volgens Van Gaal gaat het om een tijdelijke oplossing. “Vrijdag, tegen Ecuador, zal Jasper Cillessen keepen. Ik maak hem ook meteen aanvoerder en laat hij de regenboogband dragen en geel pakken. In het eerste dode spelmoment wissel ik hem vervolgens voor een andere keeper. Of ik denk dat hij openstaat voor zo’n rol? De vorige keer dat ik hem voor een andere keeper wisselde pakte het ook goed uit, dus ik denk het wel. Hij wilde toch naar Qatar?”

Village People

Van Gaal zegt het belachelijk te vinden dat zijn spelers niet mogen opkomen tegen discriminatie. “Die hypocriete Infantino zei vorige week nog dat hij zich onder meer Arabier, gay en arbeidsmigrant voelde. Dat is dus zo’n beetje de hele Village People ineen. Als er één band staat voor acceptatie van de homogemeenschap, zijn zij het wel”, besloot de gematigde oefenmeester.

Deel dit artikel: