Noodhulp aan Brabant op gang gekomen – eerste dozen worstenbroodjes gedropt in geïsoleerde provincie

De provincie Brabant is zwaar getroffen door het coronavirus, maar de hulp komt langzaam op gang. Dinsdagochtend vroeg zijn de eerste voedselpakketten – gezinsverpakkingen worstenbroodjes – gedropt. De wereld leeft mee met de Brabanders.

Met het opstijgen van drie Apache-helikopters vol dozen worstenbroodjes, vanaf vliegbasis Volkel, is dinsdagochtend het startsein gegeven van de noodhulp aan Brabant. ,,Eigenlijk zouden er vanmorgen twintig helikopters opstijgen om hun proviand op tactische plaatsen in Brabant te droppen”, laat het Rode Kruis weten. ,,Zeventien piloten gaven er echter de voorkeur aan om vandaag thuis te werken. Dat begrijpen we. Hun gezinnen zullen de komende maanden niet omkomen van de honger.”

Een helikopter dropt worstenbroodjes boven Boerdonk. Foto: Piqsels.com

Drie kussen

De gecoördineerde hulp heeft natuurlijk alles te maken met de kritische situatie in Brabant (voor lezers uit de regio Amsterdam: dat is een onbeduidende provincie in het zuiden van Nederland). De paniek is er groot. ,,In mijn stad merk je het aan alles”, zegt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. ,,Ik moet wel zeggen dat ze het advies van Mark Rutte om geen handen te schudden uiterst serieus nemen. In het gemeentehuis ook: medewerkers kussen hun bezoekers drie keer, of geven een boks. Zo doen we dat in Brabant.”

Op andere plaatsen wordt, niet alleen door sommige geteste inwoners, wél positief gereageerd op het coronavirus. In Helmond denken ze in kansen, zoals Helmond Sport-directeur Leon Vlemmings. ,,Er gaan al geruchten dat Brabant binnenkort helemaal op slot gaat. Voor Helmond Sport is dat niet ongunstig. Dat wil namelijk zeggen dat we op 20 maart reglementair met 3-0 winnen van Roda JC, want zij kunnen dan niet komen opdagen. Het zou de eerste overwinning van het seizoen betekenen.”

Lange file op de A58

Veel Brabanders gaven gehoor aan Ruttes oproep om thuis te te lijven. Zoals Henk uit Helmond. ,,Ik ga vandaag niet naar de zaak”, laat hij per mail aan onze redactie weten. ,,Ook zonder coronadreiging had ik dat niet gedaan, want ik zit al zeven jaar in de WW.” Niettemin was er dinsdagochtend toch een lange file op de A58. De ANWB heeft daar echter een logische verklaring voor. ,,Je ziet duidelijk dat automobilisten veel meer afstand van elkaar houden, uit angst om besmet te worden. Daardoor ontstond er toch een lange optocht zoals die met carnaval op weinig plaatsen te zien was.”

Het geïsoleerde Brabantse volk hoeft zich in ieder geval niet te vervelen. Speciaal voor de thuiszittende zuiderlingen heeft Netflix alle New Kids-films en films met Frank Lammers toegevoegd. En ook Omroep Brabant heeft een speciale programmering. Omdat alle medewerkers thuiswerken, of buiten de provincie niet-Brabants nieuws aan het regionaliseren zijn, is er niemand die programma’s kan uitzenden. Daarom passeren de hele dag de grootste hits van Guus Meeuwis, Frans Bauer, Gerard van Maasakkers en andere bekende Brabantse chansonniers.

De lege studio van Omroep Brabant. Foto: setup.jouwweb.nl

Medeleven

De wereld leeft mee met Brabant – dat is wel duidelijk. Zo ook de Italiaanse premier Conte. ,,Ze mogen niet werken en geen handen schudden, dat is keihard. Op zulke momenten, dan denk ik aan Brabant!”

– – –

Zoek je een tekstschrijver? Check mijn andere website: heavymettaal.com.

Deel dit artikel: