Onaangenaam verraste carnavalsprins Jurgen Streppel levert steek en scepter weer in: ‘Ga met carnaval altijd skiën’

Boos verliet Jurgen Streppel zaterdagmiddag het podium van de Keiebijters, Helmonds voornaamste carnavalsvereniging. Even daarvoor was hij benoemd tot carnavalsprins van Helmond. En daar was de technisch directeur van Helmond Sport nou niet bepaald blij mee. Sterker nog: hij nam maandag afstand van zijn titel.

Nietsvermoedend ging Jurgen Streppel zaterdagmiddag rond 13.00 uur naar de V&D in Helmond. ,,Ik had nog een paar skistokken nodig”, vertelt hij. ,,Met carnaval gaan mijn gezin en ik namelijk altijd skiën. Niet dat ik wintersport zo leuk vind, maar elk excuus om met carnaval ver van huis te zijn, grijp ik aan. Ik hou niet van het Nederlandse lied en dronken, zingende en onverstaanbare mensen. Om die reden ben ik ook twee jaar trainer van sc Heerenveen geweest, waar ze geen carnaval kennen. Daar versta ik de mensen ook niet, maar die lui zijn tenminste wel nuchter.”

Na het bezoek aan het warenhuis liep Streppel richting de Steenweg, waar hij zijn auto had geparkeerd. ,,Het viel me op dat het bij hotel West-Ende erg druk was met publiek. Toen ik dichterbij kwam, zag ik waarom: de carnavalsprins van Helmond zou bekendgemaakt worden. Hoewel ik niks met dat zuipfestijn heb, was ik wel benieuwd wie zich daarvoor had laten strikken. Omdat ik verder toch niks te doen had, bleef ik dus even plakken.”

Overdonderd

Dat had Streppel beter niet kunnen doen. Tot zijn grote verrassing kwam zijn naam namelijk uit de koker als Prins Briek LI. Daar was hij, op zijn zachtst gezegd, not amused over. ,,Ik probeerde onopvallend weg te glippen, maar dat lukte niet. Ik werd zelfs tegengehouden door een stel figuren met een regenboogsjaal om. Ik was totaal overdonderd en besloot toch maar richting het podium te gaan en net te doen alsof ik dit leuk vond. Ook moest ik het publiek toespreken. Dat lukte gelukkig aardig. Als technisch directeur van Helmond Sport heb ik altijd mijn woordje wel klaar, zodat ik nooit met mijn mond vol tanden sta als Helmond Sport onverwacht kampioen wordt of wordt gehuldigd als sportploeg van het jaar.”

Jurgen Streppel Keiebijters carnaval

Zichtbaar balend laat Jurgen Streppel zich bedekken met de mantel der liefde. Enkele steekholders kijken toe. Beeld: Dit is Helmond

Platte kar

Na zijn uitverkiezing nam de oud-voetballer en -trainer deel aan verplichte nummers van de Keiebijters. ,,Ik moest bijvoorbeeld in een soort koets gaan zitten voor een rondrit door Helmond. Dat was nog het minst vreemd. Als Helmond Sporter ben ik natuurlijk wel gewend hoe het is om op de platte kar te klimmen voor een huldigingsrit. En ’s avonds moest ik het podium op, tijdens de Kletsavond. Leuk hoor, de hele avond naar de rug van tonpraters kijken, terwijl je vrienden in de zaal pils zitten te drinken. Na de eerste kletser ben ik dan ook vertrokken en in mijn gewone kleren in de zaal gaan zitten.”

Een vertrouwd beeld: Jurgen Streppel op de platte kar. Beeld: Dit is Helmond

Steek ingeleverd

Na twee slapeloze nachten leverde Streppel maandagochtend zijn scepter en steek in bij de voorzitter van de Keiebijters. ,,Ik heb er nog even over nagedacht, maar ik hou ermee op. Ik vind het niet kunnen dat ze mij zonder enig overleg tot prins benoemen. Hier is het laatste woord dan ook nog niet over gesproken.”

Wie zijn opvolger wordt, is nog onbekend. Streppel: ,,Ik heb geen idee. Het is ook niet mijn probleem. Met carnaval ben ik sowieso in Tirol, lekker skiën. Zonder polonaise aan mijn lijf.”

Deel dit artikel: