Onana ligt niet wakker van schorsing: ‘Beetje tijdrekken en jaar is zo voorbij’

Andre Onana maakt zich weinig zorgen over de sanctie die de UEFA hem heeft opgelegd. De Ajax-keeper verwacht dat hij maar weinig speelminuten mist, zeker wanneer zijn vervanger net zoveel tijdrekt als de Kameroenees.

Onana mag een jaar niet onder de lat staan wegens vermeend dopinggebruik: hij zou het verboden middel furosemide hebben geslikt. Dat onkent hij niet: ,,Het is heel goed mogelijk dat ik heb misgegrepen in het medicijnkastje. Ik vermoed zelfs dat ik ook een keer per ongeluk, vlak voor een wedstrijd, hormoontabletten van mijn vrouw heb geslikt. Die zondag reed ik bij het inparkeren tenminste tegen een paaltje aan, wist ik het tijdens de teambespreking steeds beter dan de trainer en bleef ik onophoudelijk discussiëren met de scheidsrechter.”

Ongelukkige timing

Jammer vindt de geprezen goalie het wel, dat hij nu een jaar moet missen. ,,Zeker de timing is ongelukkig, zo net na het sluiten van de transfermarkt. Was dit iets eerder naar buiten gekomen, dan had Ajax kunnen proberen om een vervanger aan boord te halen. Iemand die ook goed is met zijn handen, Matthijs de Ligt of zo. Nu moet Ajax het met Maarten Stekelenburg doen. Het is maar de vraag of die de druk aankan; volgens mij heeft hij nog nooit een écht belangrijke wedstrijd gespeeld. Wat dat betreft is het maar goed dat de stadions leeg zijn, dan is de druk misschien wat lager.”

Hoewel Onana, die afgelopen zomer nog werd gehuldigd wegens 12,5 jaar tijdrekken, twaalf maanden niet meer mag spelen, blijft hij wel trainen om zijn conditie op peil te houden. ,,Ik blijf gewoon meedoen aan de keeperstraining. En ik zal Maarten wel vertellen hoe hij tijd moet rekken bij het nemen van doeltrappen, dan is het jaar zo voorbij. Zo blijft er per wedstrijd maar een minuut of tien zuivere speeltijd over. Weinig tijd, maar voor een uitgeruste spits als Sebastien Haller moet dat genoeg zijn om de wedstrijd te beslissen.”

Andre Onana kan een jaar uitrusten van zijn inspanninen onder de lat. Beeld: YouTube/AT5

Clementie

Ajax-trainer Erik ten Hag hoopt dat de UEFA zijn eerste keeper alsnog clementie verleent. ,,Dit is de tweede keer binnen twee dagen tijd dat ze ons naaien en dat is crazy (gek, red.). We doen al het mogelijke om de schorsing ongedaan te maken. Lukt dat niet, dan overwegen we ons UEFA-lidmaatschap op te zeggen en onder de vlag van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond te gaan voetballen. Die doen niet zo flauw over verboden middelen.”

Mocht de straf overeind blijven, dan mag Andre Onana twaalf maanden geen eredivisie-, KNVB Beker- en Europa League-duels spelen. Op zijn deelname aan het EK voetbal, komende zomer, heeft de schorsing geen invloed.

Deel dit artikel: