Protesten in Eindhoven en Rotterdam na ontslag Schreuder

Het ontslag van Ajax-trainer Alfred Schreuder heeft buiten Amsterdam veel losgemaakt. In Eindhoven en Rotterdam gingen boze fans van respectievelijk PSV en Feyenoord de straat op, om hun ongenoegen te uiten over het gedwongen vertrek van hun geliefde coach. Pas na stevig ingrijpen keerde de rust terug.

Direct nadat Ajaxdirecteur Edwin van der Sar het nieuws bekendmaakte, gingen in Rotterdam duizenden supporters van Feyenoord de straat op. ‘Schreuder moet terug’, zongen mensen, terwijl ze fakkels afstaken.

Feyenoordfans zien de kampioenskansen van hun club in rook opgaan. Beeld: YouTube/Rotterdam311

Geëmotioneerd

,,Dit slaat nergens op”, sprak een zichtbaar geëmotioneerde man in Feyenoordshirt. ,,Alfred Schreuder heeft het fantastisch gedaan. We staan zeven punten voor op Ajax en dat is geweldig. Laat hem gewoon het seizoen afmaken. Zul je zien dat straks Louis van Gaal wordt ingevlogen en dat Ajax met een 6-3-1-opstelling alsnog kampioen wordt.”

Een zomers geklede Rotterdamse fan treurt. Beeld: YouTube/NOS

Onrust in Eindhoven

Ook in Eindhoven bleef het onrustig. Veel liefhebbers van PSV verzamelden zich bij het Philips Stadion en – bij gebrek aan voldoende parkeergelegenheid bij het stadion – in de parkeergarage van IKEA op Ekkersrijt. ,,Dit kan niet”, vatte een boze supporter zijn emoties samen. “PSV heeft het al zo moeilijk. Het spel is niet om aan te zien en de bierprijzen in het stadion rijzen de pan uit. We stonden al aan de rand van de sportieve afgrond en het ontslag van Alfred Schreuder is het duwtje.”

Zowel in Rotterdam als in Eindhoven moest de politie fel optreden om de orde terug te brengen. PSV liet zelfs onrustexpert Fred Rutten opdraven in een uiterste poging het publiek te kalmeren, maar dat mocht niet baten. Pas nadat de ME waterkanonnen inzette en de muziek van Suzan en Freek op hoog volume afspeelde, keerden de amokmakers huiswaarts.

Rood

In Amsterdam bleef het de hele avond overigens rustig. Wel reed nabij het Leidseplein een hipster op een deelscooter door rood.

Deel dit artikel: