Slim: ondernemende man uit Helmond plaatst flessenautomaat in achtertuin

We hebben het de afgelopen weken genoeg gezien: voorbeelden van mensen die erg creatief worden in tijden van corona. Helmonder Henk (62) past ook in dat rijtje. Om toch wat inkomsten te genereren en tegelijkertijd zijn tuin opgeruimd te houden, heeft hij een emballageautomaat in zijn achtertuin geplaatst.

,,Sinds het begin van de crisis heb ik geen werk meer”, trapt Henk af. ,,Met ‘crisis’ doel ik trouwens op de Golfcrisis in 1990, niet de coronacrisis. Misschien is dat belangrijk om te benoemen. Ik word weliswaar gesponsord door het UWV, maar dat is geen vetpot want ik beur maar € 480,- euro in de week. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om wat bij te verdienen.”

Henk zit al eventjes thuis.

Geen gezicht

Gelukkig kan de inwoner van de 3e Haagstraat melden dat hij daarin geslaagd is. ,,Ik kwam laatst thuis van het wandelen en zag al die lege bierkratten in mijn tuin staan. Dat is eigenlijk geen gezicht. Maar ja, met mijn 62 jaar ben ik niet meer de jongste en ik ben een half metertje te klein voor mijn gewicht, dus ik val in de risicogroep. Ik ga dus liever niet naar de supermarkt om mijn zuurverdiende statiegeld op te halen. Daarom heb ik met behulp van een handige neef een flessenautomaat in mijn achtertuin gemonteerd.”

Volgens Henk loopt zijn automaat goed. ,,Per flesje krijg ik tien cent en voor een gevulde grote krat zelfs € 3,75. Ik heb gisteren al mijn emballage van de laatste maanden erin gestopt en daar heb ik een mooi zakcentje aan over gehouden. Van dat geld laat ik nieuwe kratten bier bezorgen en die leveren me straks natuurlijk ook geld op. Ik ben hard op weg om zelfvoorzienend te worden. Dit is trouwens wel allemaal off the record, want als het UWV dit leest, word ik gekort.”

De automaat van Henk.

Elkaar helpen

Om nóg meer geld te verdienen, mogen wijkgenoten hun lege flessen en kratten vanaf volgende week ook bij Henk brengen. ,,Want je moet elkaar toch een beetje helpen in deze tijden. Mensen mogen hun statiegeldflessen en -kratten in mijn voortuin zetten. Ook als ze nog vol zijn; dan drink ik ze wel leeg. Tenzij het Amstel of Heineken is, want dan gaan ze bij het chemisch afval. Ik zet alles daarna in mijn automaat en haal het bonnetje eruit. Zo kom ik ook aan mijn dagelijkse beweging, want van al dat bier drinken en thuiszitten word je natuurlijk niet fitter.”

De ingeleverde flessen en kratten worden trouwens niet opgehaald door een drankenhandelaar, zegt Henk. ,,Daar heb ik geen contact en contract mee, dus vooralsnog blijft het leeg goed gewoon in de achtertuin van mijn buurman staan, want daar leidt de flessenband naartoe. Hij heeft daar weinig last van, want hij is voor onbepaalde tijd op vakantie. Maar ik heb wel een afspraak met hem gemaakt: als hij weer terug is en zijn tuin wordt te vol, kom ik wel wat kratten ophalen. Wat ik daar dan mee doe? Inleveren natuurlijk! Dat is weer een mooi extraatje, op mijn oude dag.”

Deel dit artikel: