Spaanse arbiter Lahoz verrast met Argentijns ereburgerschap

Een grote surprise wachtte op scheidsrechter Mateu Lahoz, daags na de door hem gefloten kwartfinale Nederland – Argentinië. De Argentijnse president Alberto Fernández was speciaal naar Qatar gevlogen om de leidsman het Argentijns ereburgerschap te verlenen. Best bijzonder, want de Spaanse arbiter is geen Argentijn.

,,Namens mijn gehele natie wil ik u hartelijk bedanken voor uw verdiensten ten gunste van het Argentijnse volk”, zei Fernández zaterdagmiddag in Lusail. “Elke scheidsrechter had Lionel Messi een gele kaart gegeven na zijn smash op het middenveld, maar u hebt respect voor de traditie dat Argentijnse spelmakers op een WK ook de handen mogen gebruiken. Hierdoor, maar ook door uw andere beslissingen, hield u de hoop van geheel Argentinië op toernooiwinst levend. Het ereburgerschap dat ik u nu ga toekennen, is geheel verdiend.”

Arbiter Lahoz (links) en president Fernández, tijdens de uitreiking van de eretitel. Om elke schijn van partijdigheid te vermijden, draagt Lahoz oranje klederdracht.

Shirtjesruil met Messi

De Argentijnse eretitel wordt slechts enkele keren per jaar toegekend aan Argentijnen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun thuisland. Voor zover bekend is de onderscheiding nog nooit toegekend aan een niet-Argentijn. Lahoz: ,,Ik ben geen Argentijn; ben zelfs nog nooit in Argentinië geweest.Dat maakt de eer natuurlijk nóg groter. Het WK is nog in volle gang, maar voor mij is het nu al geslaagd. Gisteravond na de wedstrijd heb ik mijn shirt geruild met Lionel Messi. Daarna heb ik de overwinning met een groot deel van de Argentijnse selectie gevierd in een lokaal bordeel. En nu dus deze titel, als kers op de taart.”

Na het toernooi kan de gefêteerde fluitist overigens ook een verrassing uit Nederland verwachten, onthulde de KNVB. ,,We zijn van plan om hem na het WK een wedstrijd in Nederland te laten leiden, maar dan wel op zijn eigen niveau. Zie het als een vorm van dankbaarheid. En daarnaast is het voor de spelers van Helmond Sport en NAC ook gewoon een leuke ervaring, een scheidsrechter uit een ander land.”

Deel dit artikel: