Steven Kruijswijk pakt gele trui na late demarrage

Steven Kruijswijk is de nieuwe leider van het algemeen klassement van de Tour de France. De kopman van Jumbo Visma besloot vrijdagavond om toch naar finishplaats Tignes te fietsen en pakte daardoor flinke tijdwinst op de slapende concurrentie. De Tourwinst kan hem nauwelijks meer ontgaan.

Avondetappe
Dat de etappe van vrijdag voortijdig was geneutraliseerd, deerde de voormalig Nuenenaar niet. ,,Op de beelden zag het er nogal indrukwekkend uit, met die modderstromen. Maar ik hoorde commentator Maarten Ducrot zeggen dat het allemaal wel meeviel, dus ik heb na het diner mijn fiets gepakt en ben gaan trappen. Een soort avondetappe, maar dan zonder Mart Smeets.”

Ondanks dat er geen andere renners Kruijswijk vergezelden, voelde hij zich niet eenzaam. ,,Langs de kant stonden vele honderden Nederlanders om me aan te moedigen. Waarschijnlijk zijn die meteen richting Tignes gevlogen om de hitte in Nederland te ontvluchten, toen ze zagen dat er hier sneeuw lag.”

De gele trui aan het werk op de slotklim. Later passeerde Steven Kruijswijk. Foto: Twitter.com/Faustocoppi60

Rondjes om de Eiffeltoren
Na zijn succesvolle demarrage heeft Kruijswijk een flinke voorsprong op Egan Bernal, de nummer twee van het klassement. Het betekent dus ook dat onze landgenoot zaterdag in het geel start. ,,Als coureur van Jumbo Visma rijd ik wel vaker in een gele trui, maar mooi is het natuurlijk wel. Het is nu belangrijk dat ik de zaterdag goed overleef. Ook dan kan het gaan sneeuwen en het zou niet de eerste keer zijn dat sneeuw mijn klassement verpest. Kom ik de zaterdag goed door, dan mag het niet meer misgaan. Rondjes om de kerk heb ik in mijn loopbaan voldoende gereden, dus rondjes om de Eiffeltoren moet ook lukken.”

Aandacht
De aanstaande Tourwinst van Kruijswijk betekent slecht nieuws voor de Nuenense ondernemers. Zij krijgen zaterdag waarschijnlijk voortdurend bezoek van verslaggevers van Omroep Brabant en lokale media die willen weten hoe zij hebben bijgedragen aan het succes van de wielrenner. Steven Kruijswijk kan het nog maar moeilijk beseffen, al die aandacht voor zijn persoon. ,,Ik ben nu ineens de bekendste oud-Nuenenaar sinds Vincent van Gogh. Die boekte ook zijn grootste successen in Frankrijk, dus de cirkel is mooi rond.”

Deel dit artikel: